söndag 1 maj 2011

Vad gör man egentligen här i ett land med så allmänt utbredd korruption? Det är som om det sitter i generna på människorna. Just nu råkar vi ganska illa ut. Byledningen. manipulerar och grejar och allt är med syfte att få mig att betala mutor. Salome säger att det är särskild hon som råkar illa ut genom att Byledningen förväntar sig att hon ska dela med sig av den bingo som hon har hittat och att hon ska hjälpa Byledningen att klämma ur mig mera pengar. Hon ska inte ha ensam fördelen av att ha hittad denna spargris. Hon borde dela med sig. Man är övertygad om att det finns obegränsade pengar hos den som kommer från väst. Man säger att vi skor oss själva, och att vi bara delar med oss med en bråkdel av vad vi får in...
Och så är det på alla nivåer. Den höguppsatta kan behålla sin makt om den delar med sig till sin omgivning. Tjuven får hålla på om han delar med sig.

Vi är i processen att kämpa för barnens rättigheter. Att barnen ska slippa att bli slagna i skolan. Att de ska slippa att bli utnyttjade och använda i arbete åt lärarna. I detta fick vi hjälp av myndigheterna men svårigheter uppstår nu  eftersom myndigheter inte får den personliga fördelen (mutor) som de hade väntat sig. Vår Afrikanska rådgivare rekommenderar oss att vi ska ge efter och betala mindre mutor för annars kommer hela projektet att gå om intet säger han och då kommer barnen i kläm.
Det jobbiga just nu är att Byledningen motarbetar oss att hjälpa byn. De gör detta för att de inte får ut personliga vinningar.

Min reaktion är att vi måste markera starkt att vi inte är med på detta . Vi måste tala om för dem att deras sätt att motarbeta oss uppfattas av oss att vi inte känner oss hemma här längre. Vi ar till och med tvungen att hota med att vi kommer att flytta verksamheten till annan ort. Svårigheten är att Byledningen skiter i om barnen far illa, eller om folk blir utan arbete. Men vi är tvungen att prova för annars blir det bara värre.

Min plan ar att vi orienterar oss att finna andra byar som behöver hjälp, och att vi gör verklighet av att successivt flytta delar av verksamheten.. Att vi begränsar vår verksamhet här. Att vi talar om att vi gör en nedtrappningsplan. Det är så de flesta projekt gör. Det är en begränsad tid i en trakt och talar om att då och då kommer vi att lämna verksamheten här, och då är det upp till Er att sköta det på egen hand. Det är bara det att jag aldrig har sett att den tekniken fungerar. Projektet rasar när initiativtagaren drar sig tillbaka. Afrikanerna har ännu svårare för att hålla korruptionen stången.
Jag ska hålla Er informerade (önska oss lycka till!!!.) Vi måste markera  men jag klarar inte av att lämna våra älskade barn.
Kramar Ewout

1 kommentar:

  1. Kan ni inte få UNICEF/WHO att ställa sig bakom ryggen på er? Att ett större auktoritärt organ står bakom era ansträngningar? Ni behöver inte krångla till det, bara att någon med sitt namn styrker att de anser att det ni gör är viktigt? Som svensk säger jag ju omedelbart nix till korrumption, men det är väl inte lika enkelt när man lever mitt i den och den är en "naturlig" del av försörjningen.

    SvaraRadera