lördag 3 september 2011


Varje välvillig person ger barnet ett gosedjur.
I Sverige tar man med ett gosedjur när man hälsar på ett barn. Något som man förväntar sig att barnet ska gosa med tala till och använda nästan som sin låtsasvän och det är tydligen en stor marknad för gosedjur.
Om jag har vill ge ett barn här en docka eller liknande så tycks det räcka med att jag ger en trasa som snabbt kan förvandlas till en docka. Man tar en trasa och knyter sin nyvunna trasbaby på ryggen. Kan man sen få en hacka så går barnet med sin trasdocka på ryggen och hackar i jorden. Barnet indentifierar sig med sin mamma.
Vi ger gärna gosedjur men vem indentifierar sig barnet då med.?? Nej Gosedjur är en västerländsk företeelse. Vi ser på barnprogram och förstår "djuren är väl även människor”. Ja det är just vad de är fast bara i fablernas värld !
Vill man ge barnen något så ge något som de har användning för. Kritor, papper, pennor, sygrejer och verktyg. När ni kommer hit så sätt er och tillverka tillsammans med barnen!!
Vi tar oss för med att ställa i ordning en lekplats för barnen. Har gjort stommar till lekstugor, med en förväntan att barnen ska trivas där och fortsatta att utveckla det vi har gett ramar för. I vår iver att göra fint har vi krattat ihop pinnar stenar. papper m.m.
Nästa dag så kan man se att barnen på sitt egna vis har kreerad sin lekplats i den hög som vi kallade för avfall!!!
Av alla de hundratals gosedjur och dockor som vi har fått till barnen så är det inget av barnen som dagligen kommer konkandes med sin kära gosedjur eller docka.

Hälsningar Ewout





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar