söndag 21 november 2010

    Detta är från ett annat tillfälle men så här kan det se ut...


En häftig brand härjade på vår delvis nyplanterade skogsareal (ca 50 ha). Troligen anlagd. Brandfaran är mycket stor nu på den Afrikanska vårkanten. Eldhaven av det snustorra gräset är skrämmande. Uppiskad av stark vind skenar det fram. Det är inga lättbekämpade eldar. Endast försedd med lövruskor går man i rad  efter varandra. En skenar först och dämpar elden och nästa och nästa kommer efter och släcker mera permanent. Orsaken till att det brinner så  mycket är många. Dels är det herdar som inte vill ha skog för det begränsar deras möjligheter att låta sina kor beta där. Dels är det folk som tillverkar träkol.
Om vår naturskog är brandskadad så förväntar de sig att vi ska be dem att städa upp, och att  de då kan tillverka träkol av det brandskadade virket.Vi åkte för att släcka snabbt. Förbi byn för att hämta mera arbetskraft men på pubben var man inte intresserad. Vad betalar ni om vi kommer för att hjälpa till??? Vi insåg att en utlovad betalning kunde resultera i att man tuttade på igen för att få fler inkomst tillfälle. Är det konstig att man suckar och stönar ibland.
Nya volontärer har kommit. De är fulla av energi som det gäller att ta vara på. Nu måste jag avsluta och skynda mig hem.
Kramar från oss i Matanana

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar