söndag 23 februari 2014

Del 5 - Ewouts berättelse

Åter till mina minnen:
Vill illustrera min förmåga att kunna anpassa mig till olika miljöer med en liten berättelse.

Var bjuden till ett party med övernattning hos en kompis vars familj var adlig, även kungaprinsessan Beatris var på partyt. Det var små incidenter men i det stora hela gick det väl. En av incidenterna var att jag på natten inte kunde hitta till toaletten i slottet med många gångar. Hittade inte i mörkret men till slut tyckte jag mig ha hittat toalettdörren. Inne där visade det sig att jag hamnat i en garderob. Nöden har ingen lag. Jag kissade i garderoben. Hoppas nu innerlig att den som fick städa efter mig har förlåtit mig. När jag sent omsider kom hem så frågade min mamma mig om jag hade kunnat känna mig hemma i denna speciella miljö. Min mamma älskar att berätta för den som ville höra att mitt svar var: "Mamma äntligen kände jag mig totalt hemmastad". Då var det en trettonårings syn på tillvaron men faktum är att jag fortfarande känner mig hemma i de mest skiftande miljöer.

Waldorfskolan blev till slut min räddning. Här byggde man inte på mina svaga sidor utan utgick utifrån vad jag var bra på. Sen när självförtroendet var uppbyggt kunde man även starka mina svaga sidor.
Det var särskilt min klasslärare Hendrik Thijsen som kunde ge mig det stöd som jag behövde få.
Waldorfskolan är den skolform som jag ser skulle kunna ge Afrika det förnyandet av pedagogik som skulle krävas. Kreativitet, andlig insikt, konstnärlighet, kreerande av motivation, skapa en kärlek till lärandet m.m.

Kom i ett tidigt stadium att vara förbunden med lantbruk. Hade varit fosterbarn i en bondfamilj och hade arbetat som ganska ung på en annan bondgård. Här hade jag skrapad ihop de slantar som behövdes for att köpa min shetlandsponny Jenneke. Jag fick så småningom även köra traktor och hjälpte till med mjölkningen. Det var många händelser men jag ska begränsa mig till att berätta hur jag stod ensam för mjölkningen en dag. Skulle starta mjölkmaskinen som var baserad på en bensinmotor. Man skulle dra igång den vid remmen till pumpen. Ryck, ryck - SHITT!! Jag fastnade och handen följde med i remskivan. Lillfingret kapades. Först gjorde det inte så ont så jag kunde överlämna mitt arbete. Bonden var nu upptagen med mjölkande och kunde inte hjälpa mig hem. Hans lösning var att jag fick låna hans moped (jag hade aldrig akt moped tidigare). Han placerade mig på mopeden, gav mig en påse med fingret, knuffade och skrek släpp upp kopplingen! Motorn startade och jag åkte moped. Min stora lycka var gjord, jag åkte moped. Det var svindlande!!
Min mamma uppskattade inte arrangemanget lika mycket då hon tyckte det var helt oansvarig av bonden att släppa iväg mig på moped. Jag kunde ha svimmat på vägen. Hon ordnade så att jag kom till lasarettet där fingret skulle sys på. Det började göra ordentlig ont men allt gick väl och fingret syddes på. Bandagerad och omtumlad nämnde jag för sjuksköterskan att jag behövde kissa. Hon visade var toan var. Sen hörde jag henne saga "behöver du hjälp?" tänk er, hon erbjöd mig hjälp att kissa. Det tog mig några sekunder innan jag hörde mig själv säga:  "JA jag behöver hjälp" Helt otroligt vilken dag. På samma dag hade jag åkt moped och dessutom blivit hjälpt av en vacker sköterska att kissa!!!!

Var på ett lantbruksgymnasium under ett antal år. Tanken började frodas att jag skulle åka till Sverige, att jag skulle bli biodynamisk storbonde där. Orsaken, varför just Sverige, berodde på att jag hade sett en tuff kille från vår gata som hade varit i Sverige som krigsbarn. Jag skulle följa i hans spår. Det biodynamiska och bonde var mera påkommet av kontakter med lantbruksskolan och Waldorfskolan. Min mor hade nu även ett eget förhållande till Waldorf och antroposofi så hon bejakade mitt val. Hon ordnade med att en svensktalande tolk skrev ett ansökningsbrev till Hamra gård som är en stor gård i Tumba under Alfa Lavals regi med en lantbruks- och djurskötarskola. Det var tänkt att jag skulle utbilda mig till djurskötare och så småningom till ladugårdsförman.
Väskan packades. Jag fick en helsvensk utstyrsel och om man såg på utstyrseln så skulle man kunna tro att jag åkte till isbjörnarnas land och att det i detta land inte fanns några butiker.

Resan gick väl, tåget var det självklara ressättet. Jag var på helspänn. Nu skulle det riktiga livet börja. Jag frågade i Hamburg om jag satt i rätt tåg för Sverige. Nej det avgår från en annan perrong. Nu var det bråttom och jag rusade omkring och såg till slut en skylt med Stockholm som destination och just då kom tåget. Tåget verkade bekant och när jag hittade den bokade platsen så visade det sig att jag åter igen satt på samma tåg. Den hade endast avlämnat på en perrong och sen flyttat till en annan.
En särskild visselton är specifik för Rödby-Puttgarden och successivt har jag rest denna resa många gånger och den speciella visseltonen som dirigerar tåget på färjan blev så småningom välbekant.
Jag var full av förväntan på vart jag var på väg. Livet lekte. Jag var Vallonen som skulle erövra det nordliga landet.
Jag strosade omkring i tåget och stod plötsligen öga mot öga med ett par helt svindlande vackra blå ögon. Vet inte vad som egentligen hände. Men hon bejakade att jag kysste henne. Vi kysstes i två timmar sen skulle hon av tåget. Jag hade inte frågat efter hennes namn eller hur jag kunde nå henne. Det som jag visste var att hon hela sitt liv hade levd med sin mormor på en enslig skärgårdsö och att detta var hennes första resa på egen hand. Undrar hur det har gått för henne.
Jag har en underlig känsla för tiden, har svårt för att första att även denna tjej nu är pensionär.
Kommer hon ihåg den där sanslösa holländaren?

Nu hade jag hamnat i det förlovade landet Sverige. Tolken som skrev ansökan till Hamra lantbruksskolan var inte med och man visste inte riktig hur man skulle ta sig an den där holländaren.
I vilket fall som helst ville man tydligen försöka för jag var tidigt uppe och tog mig till den ofantligt stora ladugården. Ladugårdsförmannen Henriksson tittade roat på mig. Han knuffade ut mig till gödsellådan. Det skulle vara mitt arbete att ta emot gödseln som kom med mekaniska skrapor via olika rännor. Gödseln föll ned igenom luckor och när det var fullt där så gick det vidare till nästa nedsläpp. Men i halvmörkret kunde jag inte överskåda hur det var tänkt. Gödsel kom i ofantliga mängder och det var omöjligt att hålla undan all gödsel. Hur skulle detta gå? Skulle jag misslyckas med mitt första uppdrag? I förtvivlan hoppade jag ner i gödseln för att gräva undan nedifrån. Faktum var att jag var illa ute. Kunde ha drunknat men som tur var så var det klart med skrapningen. Jag kunde kravla mig upp och vackla in till ladugården igen. Här blev jag mottagen som en narr. Någon som är så ovetande! Man spolade av mig med kläderna och allt och jag blev skickad till elevhemmet för att kunna duscha. Senare blev jag kallad till rektor Nilsson. Han hade en lång utläggning om att jag borde åka tillbaka till Holland. Som tur var förstod jag inget av vad han sa till mig. Man accepterade att jag stannade. Den första månaden var jag knäpptyst den andra månaden pratade jag rotvälska som ingen förstod och den tredje månaden kunde jag både svara och prata slang. Sa man beslöt att jag skulle vara kvalificerad att gå den ettåriga ladugårdsförmansutbildningen.

Detta skulle firas och killarna tog med mig till Fittja dansloge. Där skulle jag få smaka på ljuvligheter sa man. Jag fick en lektion i hur man skulle bjuda upp; jag skulle buga inför tjejen och säga ”får jag lov, eller ska vi dansa först?”. OK jag övade flitigt. Ditkommen tittade jag med stora ögon hur slipstenen skulle dras. När musiken började så skulle man bjuda upp den innan inspanade tjejen. Jag var redan djupt förälskad i en blond skönhet, skulle bjuda upp henne men jag var för saktfärdig. Hon var redan uppbjuden innan jag hann dit.
Men jag gav inte upp. Tog mig tid att repetera uppbjudningsfrasen och nästa gång var jag snabbare men det måste ha varit en populär tjej för även denna gång var jag för sen. Det var mycket att se på så jag hade inte tröttnat än. Jag förberedde mig på att vara den snabbaste. Jag verkligen störtade till den utvalda. Krockade i min iver och nästintill skrek åt henne att om hon ville? Eller om det var bättre att vi dansade först? Hon skrattade hjärtlig och tyckte det var lämpligast att vi dansade först. Nej grymma värld jag hade inte uppfattat att man hade utannonserat att denna dans var en hambo. Hela min värld störtade samma. Jag hade inte ens hört talas om hambo så det blev ett stort fiasko. Senare på kvällen så sa killarna att jag skulle skärpa mig. Det var tydligen något som hette damernas och kan man tänka sig skönheten kom och bjöd upp mig!!!! Jag var den enda av Hamragänget som hade blivit uppbjuden på damernas.

Idag är det lördag och jag har lite extra tid med skrivandet. Barnen cirklar omkring mig och de förväntar sig glada aktiviteter när Baba tar hand om dem. Några barn har fått en slant för att ”klippa” sig.
De kan få bannor om de inte är ordentligt rakade på huvudet. Undrar hur det ska gå för Salomes och mina barn när det är dags för skolgång. Inte tänker jag acceptera att mina barn ska raka sig på huvudet.
Det är något med hår eller inte hår. Fångar blir ofta rakade när de hamnar i fängelse (ska deras självkänsla fråntas dem?). Flintis är en degraderande situation.
I bibelberättelsen om Simson satt hans styrka i håret. Afrikanska kvinnor har som sitt stora ideal att med hjälp av peruk eller inflätat hår se ut som en västerländsk kvinna. Salome lägger ned mycket tid på att varje vecka fläta in konstnärliga flätor. Johannes hår som är mjukt och krulligt är det första som beundras och kommenteras.

Förra veckan fick Salome det andra barnet som jag är pappa till. Salome hade en flicka med en annan man när vi träffades och flickans namn är Akisa. Sen fick vi Johannes och det senaste tillskottet är den flicka som föddes för en vecka sen. Först trodde jag att det accepterades att hon skulle heta Angel eller Malaika på min inrådan men det har gått prestige i namnet och det ser ut som att jag är underrepresenterad. Majoriteten (inklusive Salome och Akisa) kallar babyn för Gravin.
Hon är som en puppa, från att vara en skrynklig ingenting så utvecklas hon i största bemärkelse till en liten babyskönhet.

Minnen:
Hamratiden var en bra period i mitt liv. Här visste man inte om att jag var svag i skolan. Här kunde jag vara den uppskattade Ewout. Tjejerna gillade denna Vallonska kille. På Hamra går man både teori och gör praktiskt ladugårdsarbete. Man tjänar sitt eget uppehälle och får en liten lön för sitt arbete. Jag hade sparat ihop 700 kr och med dessa pengar åkte jag till Stockholm. Här på en bakgata såg jag det som hägrade för mig. Jag såg en Skoter (en Lambretta). Jag cirklade kring detta underverk och en man kom fram till mig och undrade om jag var spekulant. Jo jag ville köpa en skoter men trodde nog att denna skulle vara för dyr för mig. ”Det beror på hur mycket pengar du har.” Jag visade honom att jag hade 700 kr. ”Vilken tur du har. Det är precis så mycket som skotern kostar.” Ja men papper då? Registrering osv? ”Det behövs inga papper till en skoter, det är bara att du ger mig pengarna och att du tar skotern men skynda dig, jag har inte hela dagen på mig.” Sagt och gjort, jag var på väg med min skoter. Efteråt visade det sig naturligtvis att mannen som tog pengarna inte hade något med skotern att göra.
Den stolta nya ”ägaren” åkte med stor entusiasm. Det var lite knepigt med vänstertrafik, det var lite knepig med att hitta i en främmande stad men jag var på väg. Vid en viadukt så började trafikanter plötsligt att vinka till mig och jag vinkade glad tillbaka, nu hade man tydligen sett att jag var den stolta ägaren till en skoter. ELLER? Jag insåg till min skräck att jag åkte mot enkelriktad.
Kom till slut till Tumba med min skoter.

Nu var det dags att skaffa körkort. Gick till polisstationen i Tumba för att informera mig om hur jag skulle skaffa mig körkort. Poliskonstapeln var vänlig men förstod inte riktig vad jag pratade om. Han vände sig om och sa att om jag fyllde i blanketten så hade jag ett körkort. Tänk sa olika det kan vara. I Holland skulle man ha behövt övningsköra och köra upp men här var det tydligen inte så noga. Jag hade mitt körkort. Gömde det bland mina ”viktiga” papper och körde för glatta livet. Vid ett senare tillfälle kom pappret fram och visade sig vara ett LÄMPLIGHETSINTYG!!!!!

Ja Ewout har kryssat fram genom livet. Hans dröm om ett stort lantbruk blev även en verklighet.
Av flera anledningar vill jag inte skriva om denna epok i livet. Det är alldeles för mycket sorg förbunden med denna tid. Lena och jag var gifta i 25 år. Vi har 4 fantastiska barn. Skilsmässan blev ett faktum 1991. 
........................................................Flera sidor.........................................som jag inte kan eller vill berätta om (om det mot förmodan kännas rätt att berätta om denna epok så får det bli en egen bok).


Lösryckt från bondperioden var jag ganska mycket på resande fot. Om dessa resor berättar jag gärna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar