söndag 5 september 2010

Vad är det som är farlig eller vanskligt här i Tanzania. Ärlig talat så är det mesta ofarlig. Människorna är vanliga och hjälpsamma. (så länge du inte tar upp pengar.) Pengar i vitas händer får oss att se ut som spargrisar och alla är plötsligen övertygade om att vi har obegränsade resurser. Ge inte dricks på landsbygden för då har du snart hela byn efter dig och vårt rykte blir förstört. Man har ingen respekt för den svaga menar man. Delar man omkring pengar hur som helst så uppfattas man som  nonchalant med pengar.
När jag vandrade på den stora marknaden KIRIAKO i Dar es salaam så kände jag att någon ville roffa något ur min ryggsäck. Jag tog tag i armen och brottade ner den. Folk kom rusande, för att klå upp angriparen. Jag hade jämt göra att skydda tjuven från att bli ihjälslagen. Hade det varit så att tjuven hade lyckats att stjäla ur min ryggsäck så hade han troligen fått applåder av omgivningen. (Man haller alltid pa den starkare) så visa dig inte svag är mitt motto.
Jag har blivit rånad en gång. Det var en tidig morgon på stranden (som heter Cocobeats) Jag var inte synlig för andra människor eftersom klippor skymde. Då kom det tre killar springande mot mig. Samtidig hörde jag att några komm springande mot mig bakifran. Killarna slog sönder flaskor och skrek åt mig att jag skulle ångra om jag gjorde motstånd. Jag tänkte ett ögonblick om jag skulle rusa ner i vattnet,eller ska jag skrika? men inget blev gjort. De tog min plånbok de tog min telefon, sen var de på väg bort, men en stannade och sa att han skulle ha mina skor....Jag böjde mig ner vid hans fötter och gestikulerade, att han misstog sig.  Insåg han inte, att mina stora skor inte skulle passa hans små fotter. Han tittade förvånat på mig som om han tänkte "Hur kunde en person  oroa sig för skostorleken när han blev rånad." Stämmningen ändrade sig. De andra killar kom tillbaka och sa att han skulle ge fan i mina skor.Vi stod en stund och dividerade och efter en stund beslöt de även att ge mig plånboken tillbaka med pass och visa kortet. De såg lite ursäktande ut och sa att jag förstod att de var tvungen att ta pengarna..... Jag hade inte känt mig hotad under hela proceduren men efteråt så var jag väl ändå lite skakis..

Vi var inne på att se oss omkring vad som är farlig eller vanskligt. Nästan alla som jag träffar här och som har varit en längre tid i Tanzania kan berätta att de har blivit lurade med pengar. Ens bästa Afrikanska vän ber om att få låna pengar och du kan vara näst intill säker på att du inte får tillbaka pengarna som har lämnat din hand. Jag hör många tänka "men sådant kommer inte att hända mig..." Tror mig vår blåögda omisstänksamhet  har försatt många i en svår situation.  Som den volontär som skulle hjälpa denna underbara Afrikan som enligt honom hade blivit bestulen på allt han ägde och hade. Hon förlorade alla pengar som hon lättroget ville hjälpa till med.
Det är några rastakillar i Iringa som har specialiserat sig på att sol och våra blonda blåögda tjejer. Trots alla varningstecken så lyckas dom förvånande nog väldigt ofta. Kom ihåg sol och vårare är mästare på att föra sig på ett belevat och bra sätt.
Ormar finns och de kan vara farliga så gå inte barfota i långt gräs... Spindlarna kan vara stora, mycket stora men jag har än så länge inte hört att dom är farliga.  Råttor kan finnas och råttor är inga roliga djur men de är ju inte direkt farliga. Det finns många  hundar som går lösa men dessa hundar är så skygga så de håller sig undan. Men tänk er för! Rabies finns och att få ett hundbett är inget att leka med.
Att skaffa sig en pojkvän eller flickvän kan vara vanskligt. Upp till 50 % av befolkningen byarna är Hiv smittade.
Att få blodtransfusion kan vara farlig av samma anledning.
Att åka buss från Dar till ex kan kännas farlig men det är förvånansvärt få olyckor med bussar medan många olyckor sker med lastbilar.
Nu ska jag ska pusta ut lite i denna farlighets runda. Om ni reser i Afrika var som folk det är inte så farlig och jag vill gärna återkomma med att berätta vad som är så härlig och underbart här.

Vid tangenterna Ewout

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar