söndag 5 december 2010

Hej alla vänner!!!!

 Har varit med den tyska doktorn och hans hustru till den lilla byn Mekongo. Denna by ligger mycket isolerat till och den är välkänd för att vara ett tillhåll för kriminella. Byn ligger så till att man på långt håll kan se vilka besökare som är på väg dit så polisen har i stort sett gett upp med att förfölja de banditer som de söker här.
 Bergen omkring är svårtillgängliga. Nar vi kom hem igen var doktorn ganska chockad. Så många svårt sjuka människor. Vi tog med oss en 8 årig flicka (Elina) som hade infektioner i stort överallt där man kan ha infektioner. Denna doktor gör stora underverk men i detta fall krävdes mer än ett underverk. I detta fall går det nog inte mindre än med ett mirakel.  Det intressanta är att han mest arbetar med naturmedel som Akupunktur och homeopati. För mig ar det något nytt att dessa medel är så  utomordentligt verksamma.  En man  hade väldigt illa åtgångna fötter. Delar av fötterna var svarta, och blodförgiftning var nog inte långt borta. Nu arbetar doktorn i Matanana. Salome och jag behövde göra en del ärenden och träffa myndighetspersoner så Felician sköter översattningen när Salome inte är tillgänglig.Det kommer inte att vara lätt för dem. De flesta sjukdomarna är könssjukdomar framförallt hos kvinnorna. Kvinnorna är mycket blyga och det blir nog inte lättare för dem när en ung grabb sköter översättningen. 
 Den första december är det världs AIDS dagen. Det stora eventet i denna trakt ska bli i Mtula där vi har ett daghem. Barnen ska dansa och sjunga. och det blir hundratals människor som kommer. Moyo kwa moyo ar mycket uppmärksammat i vida cirklar. Detta är naturligvis väldigt rolig, men innebär även ett stort ansvar och mycket arbete.

Hälsningar från Ewout

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar