måndag 13 december 2010

Hej alla vänner!!!
Kulturskillnaderna är mycket stora.  En av volontärerna uttryckte sig så här. Hon kom hit med en stor arbetsglädje men sen blev hon sittandes på grund av en "kulturchock" Sedan blev det väldigt svårt att komma igång med arbetslusten igen.  Vi måste bli av med detta ordet " VOLONTÄRER" för det skapar bara frustrationer. Varför inte använda ordet  "BETALANDE GÄSTER"  som vill lära känna den Afrikanska kulturen. Även en betalande gäst kan delta i arbetet men har då inte pressen och förväntningar på sig att vara en arbetande volontär.
Vi arbetar hårt med barnens rättigheter. Igår var det ett stort möte med ledande personer här. Alla var med på att de ville stötta våra intensioner att sätta stopp för att barn blir slagna, sexuellt utnyttjande och stoppa  barnarbeten. Men då man framhävde man att det är DEN AFRIKANSKA KULTUREN som kräver att ett  barn lyder blint inför överordnade som  föräldrar och lärare m.m.

 Men hur ska det då gå till att disskutera ett ämne i skolan till ex? Kan man inte få ifrågasätta lärarens    påstående så blir det ju ett blint godtagande  som får till följd att man inte lär sig att tänka självständig.         Vi är bra på gång... men kulturskillnader lär man inte kunna ändra på i en hast.

Tycker mig se det Afrikanska problemet i ett nötskal.  Det ligger inte i kulturen att få säga emot en överordnad. En överordnad kan vara en lärare ens föräldrar, bror,  make en våldsman, politiker och så vidare" Det råder en väldig hirearki. Redan när man hälsar så markerar man vem som står över vem!!
Läraren tillåter inte att man ifrågasätter hans kunskap. En pappa tillåter inte att man prövar något som inte han själv har lärt ut.   Detta skapar kopierings människor och inte självständig tänkande människor.  Det förefaller oss självklart att vi lätt ska kunna ändra på vissa beteenden. Men när man inser vad det innebär att ändra i ett väletablerat kulturmönster så blir man mera ödmjuk.

Kom på en ide att om vi kunde förse skolorna med enkla bandspelare och även texter på engelska berättelser m.m så skulle det kunna stimulera undervisningen och
framförallt uttalen ganska väsentligt.

I Sverige kan man tycka att vi har skjutit över målet åt det andra hållet. Läraren, myndigheten, föräldrar får finna sig i att bli dominerad av sina ungdomar. En verklig gemenskap broderskap jämlikhet ska vara basserad på ömsesidig respekt och kärlek. Man behöver ha regler och gränser i ett välfungerande samhälle.

Ja ja kära vänner Inte blir det lättare av att vara en funderande person men vi kämpar vidare.

Hälsningar från oss alla i Matanana.....




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar