lördag 5 november 2011

Hallå alla volontärer som ska åka till Matanana...
 Har läst att man inte riktigt vet vad man ska ta med sig.
Fick en tanke när jag läste detta ... Enkelt att göra ... Väger ingenting... Så otroligt gott...

Ingredienser
500 gr nötfärs. Måste vara färskmalen och får absolut inte varit fryst.
Bäst är att köpa tidigt på morgonen för att vara säker på att köttfärsen är nymald.
En stor gul lök.
En halv tub tomat puré.
Vitlök, salt, socker, peppar och andra kryddor såsom
chilipulver, chilipeppar och cayennepeppar.
 Vill man ha extra hets på köttfärssåsen rekommenderas Sambal Oelek.
Lite smör att steka i.
   Så här lagar du köttfärssåsen
Hacka löken och bryn
den i en större stekpanna.

När löken är färdig lägger man i köttfärsen och steker
den ganska hårt under tiden som den finfördelas
 med en trägaffel eller motsvarande. Ju mindre bitar desto
lättare blir köttfärssåsen att torka senare.
Tillsätt tomat purén, salt och kryddor samt eventuell vitlök.
 Ett beprövat tips är att tillsätta en nypa socker
för att få en bättre smak. Krydda gärna ganska rejält.
Lite av kryddsmaken försvinner nämligen
 när man torkat köttfärssåsen

Ställ in ugnen på ca 50 grader.
Bred ut köttfärssåsen på en plåt. Försök att bre ut i ett
 jämt lager för att få en så snabb och jämn torkning som möjligt.
 Om ni lagar en större sats så räkna med att varje plåt
rymmer max 1 kg köttfärs. Välj hellre flera plåtar och tunnare lager.
Låt köttfärssåsen stå i ugnen i ca 24-30 timmar.
 Lämna också ugnsluckan på glänt så att fukten kan försvinna.
 Vänd köttfärssåsen någon gång ibland. I slutet av torkningen
 då köttfärsen nästan är torr kan man samla upp köttfärssåsen
 i en bunke och försöka finfördela den med hjälp av handen.
Bred därefter ut köttfärssåsen igen på plåten och fortsätt torkningen.
Köttfärssåsen är färdig då den blivit mörkbrun och hård.
Testa genom att ta lite torkad köttfärssås i handen och
kontrollera om du blir blöt eller ej. Det är mycket viktigt
att all vätska försvinner från köttfärsen annars kan mögel
 uppstå och detta vill man undvika.
Paketera slutligen den torkade köttfärssåsen i lämpliga
 portionspåsar och tillslut väl så att ingen luft (fukt) kommer åt.
 Torkad köttfärssås borde hålla sig minst något år om den
 förvaras på lämpligt ställe.

Så här preparerar du köttfärssåsen.
Lägg den torkade köttfärsen i en tätslutande plastburk
och tillsätt vatten. Låt det hela stå och dra några timmar
så återtar köttfärsen sin ursprungliga form.

Hälsningar Catharina










 
















  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar