lördag 29 maj 2010

Vi har alltså börjat en Waldorflekskola. Salome och en kille som heter Felician har gjort en kort praktikperiod på Hekima waldorfskola i Dar och även en modulutbildning i Nairobi, 1 av 10 moduler.
Nu är det en erfaren (mycket bra) kenyansk förskolelärare, Alice, som hjälper oss ett antal månader. Alice är en riktig pärla. Hon undervisar alla som kommer i hennes närhet. Och plötsligt börjar barnen tala engelska. Engelska är mycket viktig här, det är det språk som är språket för fortsatt utbildning,
Vi är helt på det klara med att Waldorfpedagogiken har mycket att ge i detta område. Kreativitet, konstnärlighet och en människosyn som gynnar den utveckling som så väl behövs här.

Vi är igång, men än så länge inte i de lokaler som är i blivande. Dagiset/lekskolan och primary school kommer att ligga för sig. De blir byggda på ett sådant sätt, så att de tillsammans med ytterligare en byggnad (lärarrum, toa m.m) formar ett U. Innergården kommer att kunna användas som aula och vid gemensamma aktiviteter. Primary school kommer i ett senare skede. Vi har den första läraren under utbildning, men för övrigt är det en vision.

All vår verksamhet kommer att vara beroende av bidrag utifrån. (Det är inte möjligt att eleverna betalar. Dessa barn är föräldralösa eller på annat sätt behövande.) Jag kämpar fortfarande med tanken om planerna blir genomförbara, eller om alltihopa är en utopi. Vi har redan blivit sponsrade till en del grundkostnader från Holland så bollen är redan i rullning......

Förutsättningarna här är mycket intressanta. Svårigheterna är stora, men även mojligheterna. Barnen är verkliga pärlor. Naturbarn som hungrar efter utveckling och möjligheter. Kostnaderna är efter svenska mått mycket låga. Lekskolan, pre school och lärarutrymmen kan byggas för tillsammans ca 150.000 Skr. En lärarlön är ca 700 kr i månaden. Läromedel kanske 2000 kr i månaden. Skollunch ca 3 kr per dag och barn. Som vi nu planerar så vill vi satsa på 25 lekskolebarn och lika många pre schoolelever. Tyvärr är utbildningen av lärare en relativt stor kostnad, eftersom denna utbildning är kostsam och ligger i Nairobi. Treårig utbildning ca 50.000 kr per lärare.

Kan jag få hjälp att finna sponsorer? Och personer som på olika sätt vill bidra till att denna vision kan bli en verklighet? Tacksam för all hjälp vi kan få.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar