torsdag 16 juni 2011

Hur ser framtiden ut för vår verksamhet?

Kan vi verkligen påverka till en positiv framtid för de byar där vi verkar? eller borde vi koncentrera oss på pågående problem som att hjälpa människor och i första hand föräldralösa barn som far illa ?
Hur ser ett bra hjälpgivande ut? Sitter just nu vid en dator vid Neema . Neema är initierad från den anglikanska kyrkan i England. Man skaffar arbete till handikappade personer , ger dem arbete och därigenom lön man ger dem utbildning, och framförallt ger man dem självkänsla. Det är verkligen ett bra hjälpprojekt. Här pågår det kurser, verksamheten har en starkt social prägel och jag beundrar projektet.
Saknar ändå att de inte har en mera kooperativt prägel.

Vi började med att öppna ett antal daghem för föräldralösa barn. Men situationen har ändrats med tiden. Tack vare tillgången på bromsmedicin så är det inte lika många föräldrar som dör. med följd att det i unga åldrar inte finns lika många föräldralösa barn. Tyngdvikten ligger vid de barn som för några år sedan var våra dagisbarn. Dessa barn går nu i skolan och kommer för att äta morgonvälling och lunch hos oss. De är många (240) barn som kommer dagligen till oss. Men det är få föräldralösa småbarn som är på dagiset hela dagen.
Kategorin av skolbarn har andra behov. De blir slagna i skolan sexuell ofredande är vanlig och arbete åt lärarna är en stor del av skolinslaget så skolan behöver påverkas. Mänskliga rättigheter måste ställas i fokus. Barnen lär sig dålig engelska som är lärospråket här sa vi känner behov av att ge barnen tillgång till en Engelsk club.

Kreativiteten blir inte stimulerad i skolan så vi har startat sångaktiviteter teater dans. konst.
Barnen har en så stor potential som torkas in när den inte blir stimulerad. Olika kategorier med hjälpbehov utkristalliserar sig.
De små föräldralösa barn som behöver stöd (de är inte så många) Skolungdomar som behöver hjälp med att deras rättigheter försvaras och att de får stimulans till sin kreativitet. Det behövs en komplitering av skolan med yrkesutbildning och konstnärlig stimulans.
Sen när ungdomarna växer upp så behöver de skyddas från sexuella övergrepp. De behöver ha stor kunskap om sexuella smittorisker. Unga vuxna behöver ha tillgång till arbete (kooperativt) det behövs utvecklas bra produkter, och det behövs hjälp med marknadsföring .
De redan Hiv smittade behöver ha hjälp med medicinering och kunskap om att inte föra smittan vidare . De behöver ha hjälp att kunna leva ett bra liv trots sin smitta.
Den kulturella nya behöver utvecklas  så att man kommer ifrån sitt fattigdoms beteende.

Ska jag bara blunda för allt detta ??? eller ska jag använda min unika ställning som att bo här mitt ibland dessa människor . Är gift har och kan påverka mer än någon annan.
Byarna har redan gjord en påtaglig utveckling. Många byar börja snegla på vad som pågår här. Byledningen är samarbetsvillig. Länsstyrelsen är mycket intresserade av vårt arbete. Många byar börja snegla på vad som händer i den socken som vi arbetar i. den ena besökaren (volontärer) efter den andra vill vara en bidragande faktor i det arbete som pågår.

Svaret ger sig själv .Jag har inget val jag älskar människorna här och jag kan inte stilla tigande låta saker bero. Vår baby ska födas i denna by . Alla våra älskade barn ska bo och leva här. Så frågan var fel ställd från början . Det finns bara ett svar. Hela byn måste vara med i den utveckling som vi vill att barnen ska växa upp i.

Kram på Er alla från oss i Matanana

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar