söndag 5 maj 2013

En yrkesskola blir till i Matanana !!!!!




Ja det är sant vi är igång att bygga en yrkesskola i det hus där Ingalill Palm och jag började verksamheten för Föraldralösa barn i Matanana.


Då var det året 2004 och det var en mängd små barn som blev föräldralösa på grund av Aids. Nu har man tillgång till bromsmedicin och inte lika många människor dör i AIDS. Barnen som vi redan då tog hand om har blivit ungdomar. De kämpar i den dåliga grundskolan och ett antal går i mellanstadiet. Skolan är så erbarmlig dålig. Okunniga arroganta lärare. Som utnyttjar, slår och använder barnen som arbetskraft och de fåtal barn som klarar sig igenom utbildningen kommer ingenvart på arbetsmarknaden.


Med allt detta i åtanke är vi igång att starta en Yrkesskola .
Än så länge kan man välja att gå möbeltillverkningskurs , sykurs och snickarkurs. Flera yrken kommer till efterhand.
Som elev får man även en introduktions kurs i datorkunskap. Man får engelskundervisning och hjälp med att kunna läsa och skriva innan man går ur skolan. Skolan blir ställd under statlig examensnorm.


Vi riktar in oss på de särskilt behövande. De som inte har platsat i den statliga skolan. Ungdomar, unga mammor, föräldralösa barn m.m.


En stor målgrupp är givetvis de föräldralösa barn som vi under många år har lärt känna, och de som vi har tagit hand om.
Man frågar ofta när ska ni slussa ut dessa ungdomar ?. Mitt svar är när de kan försörja sig själva och denna yrkesskola är ett verktyg i denna målsättning.
Yrkesskolan ska ha ett café. Dels för mathållningen till eleverna men även för besökare. Och kunder som önskar köpa alster som tillverkas på skolan.
Lämpliga utrymmen är avsedda för ett lekis så att även unga mammor ska kunna vara delaktiga.



Finansieringen blir en tuff sak. Vi vänder oss till behövande fattiga elever. Det kommer att bli en mindre skolavgift, och de totalt medellösa ska kunna ansöka om sponsring ur en tilltänkt fond
Produkter som tillverkas ska säljas och hjälpa till med finansieringen.
Investeringsbehovet är stort.
Bygget ska färdigställas, verktyg, symaskiner tyger, virke. Ja listan är omfattande. Så nu går jag ut med en vädjan till goda givare. Vi använder samma PG konto som Heart to heart och Linneas skola använder Mark med Moyo kwa Moyo Yrkesskola.
Sen förväntar vi oss många besökare som gör sig delaktiga eller bara kommer för att uppleva.


VÄL MÖTT I MATANANA.

Ewout

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar