onsdag 9 april 2014

Vardag i Matanana

2014-04-06
Salome är på sin Waldorfförskoleutbildning i Nairobi och det lämnar mig med ansvar även för hennes verksamhetsområde.
Dagens händelse är att Sara har skadat en tå och måste plåstras om, en grannfru kommer gråtande och berättar att hon har en desperat situation då familjen inte kan få ihop till skolavgifter. Det finns inga pengar och maten ar slut. Kunde hjälpa henne genom att köpa trädgårdsprodukter som hon hade och som vi behövde. En fattig kvinna från Ulole kommer med sina sex ungar i olika åldrar och sätter sig demonstrativt vid elden, hela hennes hållning utstrålar att hon inte tänker flytta sig förran hon har fått hjälp till sin familjs överlevnad.
Akisa ska på ett veckolångt kyrkläger. Akisa har varit mycket spänd inför denna händelse. Hon har packat sina saker i en vecka nu. Hon har fyllt hela bilen med väskor, hinkar, madrass, filtar och allt vad det nu kan vara. Det negativa som händer nu när hon ska åka är att den opålitliga bilen vägrar att starta. Akisa är förtvivlad, nu kommer hon försent till samlingspunkten. Försöker att lugna henne. Hon har nu en hel stab av våra familjemedlemmar ikring sig som vill hjälpa henne.
Mitt i den afrikanska kulturen där barnen rullar ihop en matta, rafsar ihop lite kläder och själva går till mötesplatsen så står Akisa som ett betungat bortskämt barn med alla sina saker och vet inte hur hon ska få med sig allt. Hon är ett underbart barn jag älskar henne väldig mycket men oroar mig över hur all omsorg påverkar henne. Vi ska nog överleva denna dag och ser fram emot att Salome kommer hem igen.

Linnea Grandell och de människor som stöttar henne i sin strävan att få ordning på Moyo kwa Moyos ekonomi är värda allt beröm, stöd och tacksamhet. Verksamheten ser ut att kunna resa sig ur den desperata svacka som den hade hamnat i. Ewout är 100% med på att stötta åtgärderna och han vill med alla medel bidra till förbättringar. Med denna önskan i högsta hugg så har jag tacksamt mottagit skolavgiften för våra underbara tonåringar. Utan detta stöd riskerades det att de snart skulle ha blivit avhysta från sin utbildning. Mitt i detta står nu Alfa och Benison och knackar på min dörr för att de behöver ha pengar att åka till lasarettet för att få nya bromsmedicindoser. Det är nödvändigt att de åker idag till lasarettet då de är indelade i en grupp och det är inte tillåtet att komma annan tid än den erbjudna tiden. Nu står jag där igen i dilemma! Ska jag tillfälligt låna av skolavgiftspengar för att lösa detta akuta problem eller är jag då åter igen i den välkända karusellen där jag lånar från den ena kassan och skapar brister i den andra kassan som knäcker vår ekonomi???