tisdag 24 september 2013

En historisk underskrift skrevs i går.

 Jessica Klinte och Linnea Öman som privat personer å ena sida och jag å andra sida skrev på ett samarbetskontrakt för driften av Bumalyinga barnhem. Barnhemmet är till slut i det närmaste färdigt. Särskilt Jessica förbinder sig starkt efter att ha arbetat under lång tid med färdigställa med detta fantastiska hus.
Ägandet ska kvarstå under organisationen Yatima Moyo kwa Moyos regi. Undertecknandet av samarbetskontraktet skedde under samförståend och vi ser fram emot en spännande tid där många behövande människor särskilt barn ska kunna få hjälp.

Det har skett stora förändringar i vår lilla ekonomiska förening i Sverige . Styrelsen beslutade att ändra namnet till CCY. Det kan innebära att givare till Moyo kwa Moyo nu känner sig osäkra på om vart deras gåvor till barnverksamheten ska sändas. Tillsvidare kan gåvor för Yatima Moyo kva Moyo sändas till Nordea banken Ewout van Alphens personkonto 4207-079536


Hälsningar Ewout

Idag vill jag sända hälsningar från Ulole.


Ulole är en by nära Matanana. Matanana är på sätt och vis Ulules storebror. Matanana är dels beroende av Moyo kwa Moyos insats mera utvecklad.
 I Matanana finns avlönade inkomstmöjligheter och här finns avsättning för lokala produkter Här har utvecklingen kommit till ett stadium där man vågar satsa pa företagandet.
Jag blev bjuden att vara högtidstalare vid skolavslutningen vid skolan i Ulole. Vi har varit aktiva i skolans aktiviteter. Skänkt skoltröjor till samtliga elever, varit aktiva med undervisningen och stöttat med trummor, renovering m.m.
Nu var skolans fråga om vi kan intensifiera vårt samarbete. Stora renoveringar behövs så att skollokalerna inte ska rasa. Det behövs flera klassrum och det behövs skolbänkar. Man vill att jag ska vara deras mentor och rådgivare.


 Genast uppstår då frågan om man kan utveckla ett skolsystem bättre genom att gå in i skolan och förändra inifrån eller åstadkommer man mera genom att bygga en egen skola och föregå med ett exempel. Jessica och Linnea är igång med sitt skolbygge. Vill stötta deras lovvärda initiativ men samtidig känns det inte fel att stötta barnens möjligheter genom ett intensivt samarbete med befintliga skolor.

Ulole ligger mig varmt om hjärtat. Vi började vår Moyo kwa Moyo daghemsverksamhet redan 2005. Många barn har fått stöd igenom vår verksamhet. Det är roligt att se hur barn har växt upp under dessa år och nu är redo att börja högstadiet.

Hälsningar Ewout

 

 





 

lördag 21 september 2013

Hej ni som besöker oss i oktober.



Det är alltså Karolina , Agnes och Jens som kommer i oktober. Det kommer även några vänner som har varit har tidigare. Bland andra Eva som har varit med från början och det ska bli rolig att skryta lite för henne om vad som har utvecklats sen hon var har sist. Det ska även bli en höjdare att presentera henne för min son Johannes. Eva är lite som ett släkting till oss, och det gör det än mera rolig. Vi förväntar vi oss också besök av Catharina som är en aktiv del av vår familj. Hon har varit här upprepade gånger och hon hjälper mig bland andra att få bloggen i läsbart skick.
I oktober kommer det att bli en stor aktivitet med invigning av dispenser här i Matanana. Moyo kwa Moyo har varit aktiv tillblivelse av denna viktiga sjukstuga. Vi i storfamiljen kommer också att ha ett framträdande när en mängd "höjdare" ska besöka Matanana. Volontärer och besökare förväntas att vara aktiva deltagare i aktiviteterna.
Jag frågade någon gång, vad det var som gjorde en högtid till att bli lyckad och svaret blev " att det finns soda drickor och att det fins Musungo (västerländare) med på festen, så denna gång kommer det att bli en bra invigning och drickorna har blivit inköpta.


Vad kan ni som besökare delta i.

Barnen självklart.
Vidare uppgifter. Att hjälpa med matlagningen/disken.
Att iordningställa lekplatsen,
Att undervisa i Engelska både hos våra barn/medarbetare och i skolorna
Att vara aktiv i konstnärliga aktiviteter musik/ målning m.m.


Det är en mängd byggande på gång. Bland andra en liten lokal för lekskoleverksamheten.
Vi måste organisera barnverksamheten mera systematisk. Mera som en lekskola. Lekskoleverksamheten har fungerat till och från. Vissa perioder bättre vissa perioder inte alls. Jag hoppas mest att barnverksamheten blir mer inspirerad av tankar som finns i Waldorfrörelsen. Hoppas att kunniga människor kommer och hjälper oss med detta, men under tiden får vi göra så gott vi kan. Kreativitet, konstnärlighet, lekfullt lärande, m.m.

Det vore bra om var och en kan tänka efter vilka DVD filmer som kan tas med hit. Vi har tillgång till projektor och det är mäkta populärt att visa film för storfamiljen, skolbarnen och andra människor i byn.


I frågan vad gäster/volontärer kan ta med sig för meningsfulla gåvor så finns det behov av ritkort och lämpliga färgkritor för att kunna tillverka tack och julkort ritade av barnen . Korten kan bli ett bidragande verktyg att få välbehövlig inkomst till vår verksamhet.

Återkommer. Hälsningar Ewout

Nya volontärer har anlänt..



De har hunnit se Dar es Salaam, varit på stranden och varit två dagar i Rusha vildpark. Övernattat på Neema craft gästhus i Iringa. Men sen längtade de intensivt efter att komma till Moyo kwa moyo. Här blev de väl mottagna. Madelen och Emma har hjälpt dem att komma igång arbetet. Förutom barnen är uppgiften att bygga på vår nya lekskola med tillhörande lekplats.

Jag hade varit tvungen att vara i Inringa i väntan på förväntade pengar och på volontärerna. När vi kom hem så tittade min lilla Johannes på sin pappa. Han konstaterade att hans pappa hade skaffat nya skor och en ny skjorta. Jag bara förvånar mig över hur en tva åring kan observera sådana saker. Han är min stora hjälte och det tycks vara ömsesidig beundran. Den stolta fadern myser när han känner kärleken från sin son.
Var i yrkesskolan tillsammans med Johannes. Det tog lite tid. Men när jag kom ut igen så hade Johannes lastad en mängd virke i bilen. Vad gör du Johannes??? "koni" brasved påpekade han . Han har den handlingskraft som jag beundrar!!!


Ewout
 

söndag 8 september 2013

Vi har stor framgång med att etablera samarbete med olika skolor.

Mycket beroende på att vi kan erbjuda dem ett oslagbart program. Vi kan erbjuda dem computerklass. Vi kan erbjuda dem att kunna komma i kontakt med globala kunskaper genom att vi kan visa engelsktalande filmer. Vi kan även erbjuda dem att få tillgång till volontarer som kan vara delaktiga i Engelsk utbildning. Behovet av vårt stöd, särskild till mellanstadiet är stort. Till och med lärarna talar dålig engelska. Resultatet på den utbildning som erhålls är bedrövlig. 10 % av eleverna klarar slutexamen så de borde ta emot vår hjälp med öppna armar. Men det är de som ställer krav på oss och till slut vet man inte ens om de överhuvudtaget vill ha den hjälp som vi erbjuder.
Idag hade Mpiluka (vår manager) och jag ett möte på Secondaryskolan. Efter att kommit överens om startdatum för vårt samarbete gick vi ut och sa adjö.
Tro det eller ej men där ute var ett trettiotal ungdomar uppställa för att få några hårda rapp med en rotting.
Jag kan gråta för deras skull. Hur ska vi kunna hjälpa en skola som slår sina elever på ett sådant förnedrande sätt.
Måste smälta intrycket för att veta hur jag ska reagera.


Ewout…

Alla vill vi vara del i ett större livsbejakande äventyr.



Hitta en uppgift som är värd att dö för. Som att finna kärleken eller att rädda en medmänniska, och igenom detta finna en gemenskap med livet. Att finna detta skulle ta bort rädslan för döden och lyfta oss ur den trånga verklighet som vi lever i.
Jag kan anse mig som en lycklig människa. Har upplevda stunder stunder av en sådan upplevelse. Men tyvär har det varit stunder och inte ett bestående livsinnehåll.
Kärlek har givetvis en sådan känsla.


Särskilt ungdomskärlek kan ge en upplevelse av att den åtråvärda har vandrat på den plast som nu skiner som av guld.
Helt vilset har jag som en kärlekskrank varelse sökt mig till platser där hon har lämnat en vittring av sitt väsen.

Hon som senare blev min hustru har givit mig förvirrade stunder där tid och plats har ersatts av känslor så starka att de inte kan suddas ut på en livstid.
Mina barn i vårt äktenskap har givit mig liknande outsuddbara stunder av lycka. Nu har de växt ifrån mig och jag sitter fången i minnen som inte är egentliga längre. Skilsmässa och nya livssituationer både för mig och mina barn.
Man söker att ersätta denna svindlande förlust med tillfälliga möten. Man söker desperat att ersatta tomheten i sitt hjärta med häftiga upplevelser men hittar endast tomhet.!

Att slänga sig i dödsföraktande händelser, riskerar att gå under men till sin egen förvåning överlever man med sin tomhet. Frasen tiden läker alla sår tycks vara en realitet.
Nu är man in i en hel annan tid . Totalt ojämförbar med den tidigare livssituationen.
Jag mötte i denna nya tidsepok som kan jämföras med en reinkarnation i ett nytt liv. Den drömbild som min nya själ hade behov av. Exotisk, ungdomlig, vild oberäknelig, ouppnåbar. Hon stod framformig som en hägring och ville vara min livskamrat. Jag klamrade mig fast, hon kunde fylla all tomhet i mitt hjärta. Tillsammans upplevde vi kärlek äventyr, nya upptäkter.

Vi skrattade tillsammans förvånade oss och upplevde svindlande stunder. Vi grät över barn som dog i vår närhet eller människor som for illa. Vi sprang tillsammans för att rädda ett barn i fara ,vi grät och slogs sida vid sida och kände vittring av döden.
Men vad vi visste var att vi levde och var tillsammans. Vi somnade i varandras famn, och hon födde vårt barn.
Detta barn som vittnar om vår gemenskap och som ser ut som både hon och mig. Det vittnar om vår gemenskap.
Detta barn är ett påtagligt bevis på att vi finns i en delaktighet över tiden.

Ewout...

 



torsdag 5 september 2013

Vill här beskriva hur jag ser på malaria situationen.



Det finns en stor skräck för malaria i Sverige och det är en dödlig sjukdom om den inte blir behandlad. Medicinerna som man rekommenderar i Sverige är dyra och har besvärliga biverkningar och den är ingen garanti för att man inte får malaria ändå.
Här i Afrika är man duktig på behandling och inte så oroad .

Malaria är lätt att behandla när man vid blotta misstanken tar en engångsdos . Det är även lätt att testa om man har malaria med en enkelt test. Testet kan vara felvisande och man  fäller hellre än att vara osäker. Medicinen är billig här och lättillgänglig. Under den torra säsongen är malaria ett ringa problem, särskilt här i Matanana. I Dar es Salaam kan det vara ett mera påtagligt problem men där kan man effektiv skydda sig med myggmedel och myggnät.

 Jag har nu varit i snart 10 år i Tanzania, men har aldrig tagit profilakt medel.
Det som jag har gjort när jag misstänkt eventuell malaria infektion. (malaria är en parasit i blodet) så har jag tagit en engångsbehandlingsdos. Om det ändå skulle kännas otryggt så kan man lätt testa, och även efter behandling kolla om man är helt fri.

Den naturmedicin som vi använder är en viss art av sommarmalört. Artemisia
är mycket effektivt som profilakt och även som behandling. Denna fantastiska ört rekommenderar jag på det varmaste. Den är i början lite obehagligt besk men efter några gånger när man har tagit det i sitt te så är denna ört helt oslagbar. Magen håller sig i form och det allmänna välbefinnandet är ett faktum.
Min rekommendation är att komma över att den inte smakar så bra i början .
Jag har nu ett stort positiv tycke för smaken, och sen jag har använt det under de senare åren har jag inte mått dåligt en ända dag. Magen håller sig i trim och det är uppenbart att det påverkar hela kroppen.
Artemisia finns tillgänglig hos oss vi odlar den själva.


Hälsningar Ewout

 



söndag 1 september 2013


 

En av våra afrikanska medarbetare "mamma Agnessi" kom inte till jobbet en dag och sedan hörde jag att hon hade fött en dotter. Nu två veckor senare är hon tillbaka på jobbet med den lilla babysen dinglande på ryggen.

Människor från väst tycks tro att Afrikaner klarar sig med små pengar. När vi från väst reser så kostar det stora pengar, men föreställningen är att Afrikaner kan leva på små medel trots att bussbiljetten kostar detsamma, trots att alla måste äta och övernatta. Det är kanske samma sak för fattiga människor i Sverige. De mera välbärgade tror att det är naturlig att de behöver mera pengar till sitt uppehälle. De är inte medvetna om att det är mycket dyrt att inte ha pengar för man kan inte köpa när priserna är låga, man kan inte passa på när tillfällen bjuds.
En västerlandare berättade att han hade gett 10.000 Tsh för ett arbete. 10.000 Tsh är ca 40 kronor. Jag sa att detta var ett litet belopp för ett omfattande arbete. Kanske det men för en Afrikan är det stora pengar......." För fattiga är även små pengar värdefulla, men hur ska de kunna ta sig ut ur fattigdomen?
Vi vill gärna hjälpa den fattiga, men är vi beredda att sänka vårt välstånd?

Min älskade lilla Johannes är balsam för min själ när motvindar blåser. Han är så totalt oskyldig. Han är så totalt älskad och underbar. Ängslan kryper på mig. "Kan man älska någon för mycket? Det svider i mitt bröst bara jag tänker på honom. Hans Mamma är i Nairobi . Akisa och jag gråter en liten skvätt när vi säger god natt . Akisa ber sin nattbön och ber Gud att beskydda vår älskade mamma. Johannes är omgiven av så många som älskar honom så han tycks klara sig bättre.

Min älskade Salome, ungdomlig stark, vacker, exotisk, ja allt som jag åtrår. Jag vill hålla henne hårt, men är medveten om att jag måste lämna stort frihets utrymme till henne.

Hälsningar Ewout

Naturfilmer, barnfilmer, äventyrsfilmer.

FILMVISNING: Projektorn som gör det möjlig att visa bra engelsktalande filmer är mycket uppskattad. Filmvisning tycks vara ett bra sätt att upplysa om vad som händer i yttervärlden och även ett uppskattat sätt att lära ut Engelska till både skolelever och byborna.
BEHOV AV FILMER: är stort. Naturfilmer, barnfilmer, äventyrsfilmer. James Bond filmer. Allt slukas med god aptit. Vill gärna undvika skräck och vålds filmer. Tacksam om besökare kan tänka på detta.
BEHOV AV BEGANGNADE LAPPTOPP COMPUTRAR.

Computerklassen är i gång, utvecklingen går snabbt. Behovet av begagnade laptop och är stort. De som lär sig att hantera computer är nu ut efter att kunna få tillgång till sin egen computer!!!
YRKESSKOAN: Vi håller på att utvidga Yrkesskolan med en grupp som ska ägna sig åt att lrra hantera symaskiner.
VÅRA FANTASTISKA DOKTORER: Doktor-gänget, Jonas Koch, Thomas Koch, Peter Feles och sköterskan Ester är här nu på ett av sina många återkommande arbets besök. . Volontärer med interesse för sjukvård får en allt större möjlighet att berika sin vistelse hos oss genom att göra sig delaktiga.

SNART ÅTERVÄNDER LINNEA OCH JESSICA: Linnea och Jessica är efterlängtade. De är snart åter i Matanana . Hoppas att de har tankat med kraft och ideer . VÄLKOMNA ÅTER!

VI FÅR EN STRID STRÖM AV FÖRFRÅGNINGAR OM VI KAN TA EMOT FLERA BARN: Behovet av barnhems platser är obegränsad. Men samtidig är det viktig att vi inte åtar oss uppgifter som kan lösas av anhöriga och människor i deras närhet.

VI HAR BEHOV AV NÅGON VOLONTÄR MED ERFARENHET AV ATT HA ARBETAT MED WALDORF- LEKSKOLA:
Vi har haft en lekskola under många år och vår nuvarande lekskola kan aktiveras av någon med Waldorf anknytning.
Salome ska åter igen åka till Nairobi. Hon är under utbildning för att kunna vara föreståndare i var lekskola med Waldorf inriktning.


Hälsningar Ewout