måndag 21 januari 2013

Hur förhåller vi oss till barnen...

5 januari.
Hur förhåller vi oss till barnen som vi lär känna under vår vistelse i Tanzania.
Först och främst ska vi komma ihåg att vi är tillfälliga gäster och att knyta för täta känslomässiga band kan bli ett problem när vi sedan lämmar dem.
Det gäller att stärka barnen så att de kan stå starka i sin situation.
Deras situation är att de bor i Afrika och att de möter och kommer att möta våld och corruption.

Barnen behöver stärkas i sin självkänsla och särskilt flickorna måste lära sig att inte vara tillags till höger och vänster. De måste lära sig att säga NEJ när det krävs. De behöver få kunskap valmöjligheter och trygghet
Det är den Tanzaniska kulturen som de kommer att växa upp i och för onyanserad kontakt med andra kulturer kan ge den en kulturkrock likväl som vi kan få en kulturkrock vid vårt möte med den Afrikanska kulturen.

Vill också ta upp en känslig fråga och med risk att jag irriterar några besökare
SÅ VILL JAG HÄRMED DEKLARERA ATT OMRÅDET KRING MOYO KWA MOYO SOM EN RÖKFRI ZOON.
Vi är en förebild för barnen och dom följer med stor nyfikenhet de besökare som tycks ha en hemlighet när de drar sig undan. Vad gör de som är så spännande ?. SÅ KOM IHÅG. RÖKFRI ZOON RÅDER KRING VÅRT PROJEKT!!!!!!!!!!!!

söndag 20 januari 2013

Projektet har vuxit ur sina barnskor..


8 december
Insikten om detta tränger sig på när organisationen kräver nya former. Alldeles för länge har jag vandrat i utslitna barnskor. Har nu tagit av mig strumporna för att kunna skjuta upp nödvändiga förändringar. Vi behöver en driftsledare som stoppar svinn och felaktigheter.

Pengarflödet består dels av inkomster men även av för dåligt kontrollerade utgifter.
Ska försöka analysera situationen:
Med hjälp av fantastiska människor så har verksamhetsomfattningen ökats betydligt. Jag är djupt tacksam för alla insatser. Svårigheter som har uppstått är att driftspengarna inte räcker till den nya omfattningen.

Dels har inkomsten från föreningen i Sverige minskat med 30 % i sammanhang med att givare fick intryck av att verksamheten var på upphällningen.
Dels har kostnadsläget här i Tanzania ökat. Dels har verksamhetens omfattningen ökat.
De två byggda hemmen för föräldralösa barn står nu redo for att invigas, men driftspengarna är än så länge inte på plats.
Salomes satsning på en restaurang i Mafinga har misslyckats och det kommer att dra en del kostnader att avveckla detta.
Transport kostnader har skutits i höjden.
Spillet och svinnet är oacceptabelt stort.
Salomes och Felisians satsning till att utbilda sig till Waldorfskole lärare drar mycket pengar trots att vi har fatt bidrag till själva utbildningskostnaden från Internationala Hulpfonden i Holland. Utbildningen är i Kenya under 10 omgångar så rese och boende kostnader r betydande

Tänkbara åtgärder kan vara:
Att vi måste satta stopp for byggandet under en period
Att minska lönerna.
Att minska antal barn.
Lönerna är redan skrämmande låga.
Och är det verkligen möjlig att tala om för behövande barn att nu kan vi inte hjälpa er längre?
Jag kan försöka sälja den personbil som vi äger.
Vi kan öka odlingen så att vi kan vara mera självförsörjande på mat och odla säljbara produkter.
Vi kan öka verksamheten med restaurangen och konferenssalen i Matanana.
Vi behöver se till att samtliga gäster bidrar med sin mat och boende kostnad.

Hoppas att ni håller tummarna för vår verksamhet. Potentialerna är så stora och det märkliga inträffar att ju närmare vi kommer till ett betydande genombrott ju mera tycks svårigheterna hopa sig.


Kramar från oss i Matanana.

fredag 18 januari 2013

Hej alla läsare... På grund av att jag själv är i Tanzania så har inte Ewouts blogg blivit uppdaterad.
Nu kommer inläggen att från december och framåt att komma in. 
Mvh Catharina Lind. 

5 december 2012
Jag kan inte koncentrera mig.....
Högt skrikande från kyrkor på olika håll stör koncentrationen och eventuella ödmjuka känslor men jag ska försöka att sammanfatta vad som pågår.
Elesia är nu hemma igen men hon måste opereras mera. Vet inte om det behövs en steloperation för handleden fungerar inte efter att ha varit i felläge under 18 års tid. Allt som handen har är en fortsättning. Det är sällan nog med en åtgärd. Det finns oftast en fortsättning på problemet eller att den första berättelse inte stämmer och att sanningar tycks kunna ändra sig.

Så som med lilla Vittnes. Först får man höra att hon har en infektion sen blir diagnosen att hon har svamp, och den senaste läkaren konstaterade att hon från modern var smittad med syflis. Vi godtar inte alla diagnoser men är angelägna att forska vidare i hennes hälsotillstånd.

Anka, mamma till 5 barn dog här om dagen. De bor i Matanana och det är tydligligt att vi blir inblandade i barnens framtidsöde men allt är inte bestämt ännu. Det är intressant att just när vi är klara med det återuppbyggda barnhemmet så kommer det behövande barn och har användning för dessa resurser. JAG KAN INTE TACKA ER ALLA NOG SOM HAR BIDRAGIT ATT HUSET NU ÄR ÅTERINVIGT. Alla ni fantastiska människor!!!!! Jag borde tacka var och en med namn och insats men risken är för stor att jag glömmer bort viktiga namn. Men var och en ska veta att nu mår barnen bra igen de sover under ordnade förhållande De leker i sitt härliga hus. Bennison konkar omkring med de små. Han tar ett stort ansvar!!!!. Nu blir nästa steg att solcells- belysning ska installeras. Det fattas fortfarande tak pa tvätt och toautrymmen och det fattas lite möbler i lek och vardagsutrymme.
Ewout...