lördag 26 november 2011

Tuffa tag!!!!

Kocken .Mr Mesissi har varit full i ett par dagar. Igår kom han tillbaka. Under tiden har vi hört hårresande historier från hans barn ( som nu är i vår storfamilj) Svikande och missar och dessa saker följer väl med i alkoholens spår. Men jag för min del måste komma ihåg vad som är min/vår uppgift. så jag tog i med kraft . Inför alla skällde jag ut honom och lovade honom ett ordentlig kok stryk om han inte kan sköta sig. Så nu har han att välja på . Antingen bryter han ihop och sviker sina barn igen som vanlig, eller så tar han mitt "stöd' tillvara och kämpar. Jag lovade honom betydande ekonomisk stöd om han kraftfullt anstränger sig och Salome och jag tycks vara överens om detta.
Om vår hjälp till de behövande barnen ska bli en påtaglig hjälp så får det vara någon "jävla" ordning. Så jag har bestämt mig . Vi arbetar för att hjälpa. Vi gör det med ett gott hjärta och samtidig med betydande styrka.
INGET SUPANDE. INGA SEXUELLA UTSVÄVNINGAR. INGET HARSCANDE.
Även rökning är vi stark emot eftersom musungos förebild blir väldig snart normgivande här. DESSA SAKER GÄLLER OSS SJÄLVA I VÅR STORFAMILJ OCH FÖR VÅRA MEDARBETARE OCH INTE MINST VOLONTÄRERNA.
Här ska det byggas för framtiden och hör sen…


Hälsningar från oss i Matanana


Det har varit en period där skrivandet har blivit eftersatt.

Vad ska jag skylla på ?
Att min pension inte har kommit på några månader? Att datorn har blivit fuktskadad och att man inte lyckas öppna programmen Texter faller bort och det tar tjugo minuter att komma till nästa sida!. Att tiden inte vill räcka till. Att jag borde åka till en tandläkare (som inte finns?) Nej ibland räcker man helt enkelt inte till!!!! Det är när det är avigt av någon anledning som mera svårigheter och krav hoppar sig.

Men var inte oroliga han kommer igen. Behöver bara blunda ett tag för alla svårigheter omkring mig ta en liten paus från människor som har oändlig mycket större problem än mina fjuttigheter. Tror att jag lägger mig en stund bredvid Johannes. Hans gurglande ge mig tro på framtiden. Där kommer hans mamma ! Hon är visst min Salome. Hoppas att hon har kraft att trösta denna stora manspersonen som känner sig just nu som ett litet barn.!!!!!!

Vi lever i olika verkligheter och tar för givet att andra ska första denna MIN verklighet. Min kyrkas verklighet (som pastorn berättar om är den sanna verkligheten.) De andra religioner har helt missförstått sanningarna. Särskilt de PRIMITIVA religionerna med sin vidskepelse. De är totalt ologiska. Nej tacka vet jag vår kristna och den västerländska logiken Där Jesus är född av en oskuld där han vandrar på vatten och där den enda Guden består av tre andligheter. Inte som i primitiva religioner som pratar om hur människan uppstod ur jorden . Vi upplysta människor vet ju att människan uppstod ur en apa ...Eller om det var ur ett revben... Jag har visst blandat ihop saken lite.

Satt idag och berättade för några barn ur Pettsons och Findus berättelse där Pettson är ute och ska tälta tillsammans med katten Findus. Hönorna vill gärna följa med men det blir komplikationer när de ska fiska. Plötsligen insåg jag hur osannolik denna härliga berättelse måste låta för de Afrikanska barnen. Dessa barn har aldrig konfronterats med berättelser där djuren har ett mänskligt beteende .Däremot är de väl bekanta med berättelser om andar, spöken och onda krafter.
Men som tur är så har vi nu kommit in i deras liv och kan upplysa dem om vår västerländska verklighet.


AMEN

måndag 21 november 2011

Tankar om framtiden...
Med viss ångest ser jag framtiden an. Visserligen har vi många positiva volontärer som vill projektet väl och när jag är trött så vill jag bara koppla av och låta deras krafter ta över. Men idag är det avskedsparty för några så dom är inte att räkna med.

Salome har aktiverad sin butik och det ser ut att bli en stor succe och flera av våra fina tjejer som är så duktiga att arbeta är nu i hennes butik och även Salome är där. Ja till och med min lilla Johannes är mestadels där så jag får väl gå dit och ta en fika.
 ”Hej Johannes hur är läget ? Gurgel lala.. Jaha du ser det på det viset! Och du har rätt jag skulle vilja göra som du, charma alla omkring mig och sen söka tröst och näring hos vår lilla mamma..”
Du är så vacker och gullig och dina ögon spanar. Du vill charma och du blir egentligen bara ledsen när du inte får någon respons. Jag ser på dig att du kommer att klara dig. Du är så älskad så jag är nog inte orolig för din framtid. Du är som dina halvsyskon i Sverige välskapt och intelligent .

Jag är mer orolig för den och den och den. Vet inte ens om det är någon ide att nämna alla som jag är orolig för. Men ändå när jag ser på Vittnes hon som är handikappad av all mask i benen, när jag ser kvinnor som liftar med lastbilar för att de inte har några pengar till bussen. Och när jag ser på lilla Qwin som bor hos sin mormor. Mormordern är gammal och orkar snart inte längre.
Och om jag inte orkar längre . Ja det oroar mig. Kommer Sauwady kunna finna sin väg?

När jag kramar dessa ungar så blixtrar kärleken. Jag älskar dessa skruttar som kommer springande och vill ha en kram. Jag älskar var och en även om jag behöver bädda ner dem flera gånger om innan det blir lugnt i lägret på kvällarna.

Var ute för att vara nattvakt inatt .Vaknade av att en ko från granne slickade mig i ansikte. En stor svart siluett mot kvällshimmelen. Nattvakten insåg att en sovande vakt inte är så mycket att ha. Men tröttheten tog ut sit pris. Det tycks som att ju fler personer jag aktiverar för att hjälpa mig ju mera arbete har jag skaffat mig....

Ha det gott alla vänner
Ewout

torsdag 17 november 2011

Till alla Ewouts vänner och läsare  !!!!

Jag har fått veta att det finns ett antal Diktböcker kvar skrivna av Ewout året 2004
då det hela började. Dom vackra bilderna har Maria Hageman bidraget med.
Sedan har ju projektet utvecklats på ett fantastiskt sätt.
Det är ju synd att dom ska ligga och skräpa i en låda när man kan sälja dom.
Boken är på 39 sidor och kostar 100 kr plus porto.
Pengarna skulle bli ett bra tillskott för projektet i Matanana.
Nu hoppas jag att ni hänger på och köper.

Jag gör detta på eget bevåg och hoppas nu att Ewout inte ger mig
sparken som bloggöversättare.
Mvh Caharina Lind.

cathnilla@msn.com



tisdag 15 november 2011

Tänk att en historia kan säga så mycket. Hör bara på denna:
 
Två volontärer får som uppdrag att ta med en cementsäck från Mafinga dit de är på väg för att handla. Dom diskuterar sinsemellan om hur de ska lägga upp stadsbesöket, och efter noga funderande beslutar de sig för att spara cementen till slutet av shoppandet. När de sen sent omsider kommer till järnhandeln som säljer cementen betalar de och blir anvisad var cementen finns. - Har ni bil ? ska vi ta cementen dit ?. Nej vi är starka tjejer och vi kan klara det själva! Tjejerna hugger i och en betydande skara har kommit för att se hur detta ska avlöpa. Efter några försök fick de krypa till korset och be killarna att bära den 50 kg tunga säcken till bilen åt dem.  





Cementen kom hem och det byggdes en sandlåda
eller blev det en cementlåda tro???


Eller denna:
En volontär reser från Dar es salaam till Matanana. Hon sitter vid fönstret och tar till sig alla nya intryck. Någon knuffar på henne och ber henne att på Afrikansk maner slänga ut sopor ut genom fönstret. Hon tittar på soporna och hon tittar på fönstret. Nej hon klarar inte av att slänga ut en soppåse genom fönstret. Efter en stunds övervägande tar hon resolut soppåsen och stoppar den i sitt handbagage. Många förvånade Afrikaner stirrar på henne, Men vad ska denna "muzungo" med våra sopor till.

Har tyvärr ingen bild på soppåsen så ni får föreställa er synen.
Ja det blir många dråpliga situationer ibland men roliga att minnas särskilt när det känns tungt.

Hälsningar Ewout




Hej alla vänner och läsare ....

Det känns nästan tjatig att rada upp alla problem och nämna alla personer som får hjälp genom vår verksamhet men ni får stå ut eftersom detta ändå är en dagbok.

Dagens problem är en mormor som redan tar hand om en CP skadad kille och vars man dog för en månad sen. Denna mormor har nu har blivit belastad med att en fjärran släkting har dumpat av sin ettåriga son på trappan hos denna mormor.

Mormodern kommer nu till oss och ber om hjälp. Någon i vår omgivning säger ”Men Ewout !!! du kan inte hjälpa alla” och det är fullt riktig att jag kan inte hjälpa alla och inte heller kan jag låta bli att hjälpa där jag kan. Kraftmässigt är det en bagatell att hjälpa en person som denna mormor, medans dumheter, stölder. korruption och kulturkrockar kan tära mycket hårdare på krafterna.

Hälsningar Ewout..

lördag 12 november 2011

Jag är lite upprörd !!!

Bilen krånglar men Salome tröstar med att det är bara materiella saker och hon har så rätt.
Det gäller att komma ihåg vad som är det väsentliga men jag blir påmind om att jag fortfarande inte är en riktig hjälte. En riktig hjälte blir inte upprörd. En riktig hjälte kommer inte för sent till den avgörande mötet. En riktig hjälte linkar inte med skoskav, eller måste slänga sig i buskarna för att magen är i oordning. Hjältar är på rätt plats när det gäller de är alltid beredda.
Allt detta har jag sett på TV fast det var länge sedan jag såg på TV så det kanske har ändrat sig.
För min del är det långt kvar till att vara en riktig hjälte. Såg till exempel inte att framför näsan på mig blev en ung mamma avslängt från bussen för att hon inte kunde betala biljetten. Nu får jag gå och grämas att jag är för seg. En riktig hjälte skulle ha ingripit. Eller som spiderman ha slängt ut en lång spidertråd.

Nej istället sitter jag gemytlig på bussen någon passagerare ar upprörd att jag "mze" inte fick en bättre plats. Min granne skalar en apelsin åt mig och mycket omtanke kommer åt mitt håll....
Sitter och längtar efter Salome. Hon tjejen som tittar förälskat på mig . Hon med den söta
pojken på sin rygg. Salome säger att hon älskar mig mera nu när vi har Johannes. Hon säger att hon ser mig när hon pysslar med Johannes.

Sara är så hjulbent. Hon får näringstillskott kalcium och mineraler men kommer hennes hjulbenthet att växa bort? Eller behöver vi göra något mera. Snart kommer Thomas och Pieter Felecie och dom kan kanske göra något. Vi var och hämtade Vittnes. Hon tjejen som är full av maskar som äter sig i hennes knän fötter och händer. Hennes bror är även han en bedrövelse. Killen är mentalt störd och full av mask och handikappad och stackaren har nu dessutom brutit benet . Benbrottet vill inte läka och han far illa på lasarettet. Inget problem tycks räcka just nu och det är ofta något mera.

Hälsningar från Ewout



fredag 11 november 2011

GRATTIS ANNA OCH JESSIKA OCH ETT STORT TACK FÖR ER INSATS.
Volontärerna Anna Bohman och Jessika Eriksson har helt gått in for att undervisa Engelska i de tre högsta klasserna i Bumulayingas skola.
De andra volontärerna och jag var igår och hälsade på dem i skolan och det märktes att barnen var mäkta förtjusta i sina Muzungofröknar. Mycket bra stämning.
Barnen övade på en sång med fröknarna och det var en liten uppvisning för oss besökare. Som vanlig så visar lärarna mera interesse att vara närvarande när det är besök ooch så även nu. Läraren försökte att dominera situationen. Jessika hade fått besökare och barnen att ställa sig i en ring för att sjunga tillsammans. Läraren våndades för han hade helt tappat sin identitet . Nu fick han motvillig spela med i detta nya påfund att vara TILLSAMMANS med barnen. Men det gick vägen. Ett lyckad studiebesök .
GRATTIS ANNA OCH JESSIKA OCH ETT STORT TACK FÖR ER INSATS.
Det finns all anledning att vi försöker att ge kontinuitet åt ert initiativ.


Hälsningar Ewout

tisdag 8 november 2011


Många har funderat på vart Matanana ligger. Det här är i allafall vägen hit.
Lägger in en länk så ni kan se på kartan och få en någorlunda uppfattning om det.
Välkommna till Matanana.
Öppet brev till gamla vänner i Sverige

Jag ska bara droppa in och sätta mig hos mina gamla vänner Hans och Sofia i Lindstugan.  Jag tar med Salome och Johannes. Ska vi sätta oss på balkongen? eller vid erat stora bord ?
Gott bröd och the precis så som jag minns det blir bra för min del. Jag kan inte stanna så länge för jag måste skynda mig hem.
Jag kom för att koppla av lite vid den trygghet som jag minns från ert hem.
Ja jag vet att även er trygghet är ett osäkert faktum så sanningar bortser jag från i denna stund.
För många sanningar har en förmåga att begränsa upplevelserna. Jag tar med Salome och Johannes.

Ja det är ju en verklighet att tiden har gått och jag kan inte bara vrida klockan tillbaka. Om det var möjlig att vrida klockan tillbaka så skulle det blir trångt vid ert stora träbord. Jag skulle ta med min älskade mamma. Hon skulle sitta där lite vilset för hon har svårt att lära sig svenska. Men det är henne jag saknar när livet är tungt. Jag skulle ta med Lena. Min älskade Lena som blev utsatt av att den man som hon ändå älskade var en så rörlig drömmande person .

Vi börjar bli ett roligt gäng kring bordet. Era fina döttrar har anslutit sig. Maya vill gärna vara med och jag börjar prata med henne hur det skulle vara möjlig för henne att åka en period till Matanana. Mina söner har lite svårt att finna sig tillrätta i sällskapet så de stannar ute och pratar bilar och andra verkligheter. Johannes vår fantastiska baby är en självklar medelpunkt. Hoppas att han inte upptäcker för tidig att han är ett så fantastiskt barn. Risken finns då att han blir bortskämd.

Nej men titta!!! Därborta vid vägen kommer hela min älskade Afrikanska familj. Killarna försöker att vara kaxiga men trots det så ser de så bortkomna ut. Dom har aldrig sett snö och deras vackra mörka hud har fått en grå ton av kylan. Tjejerna försöker att sysselsätta sig med de små barnen. Lilla Sara har kissat på sig så det är nog bäst att jag kramar om Er och skyndar mig tillbaka till Matanana där mina kära känner sig trygga.

Kramar från Ewout

Vägen till Matanana


måndag 7 november 2011

Skolfrågan pockar på

Det är oacceptabelt att bara sända våra barn till en skola där de inte blir tagna på allvar och där barnens tid är av underordnad betydelse och där de far illa.
Mina försök att få slut på att barnen blir illa slagna i skolan bromsades upp av skolsystemet.

Även personer i högre ställning som har tillskrivit sin hjälp har bara resulterad i långa meningslösa och kostsamma möten där det framgår att stödets egentliga mening är att få personliga fördelar och i praktiken har man bromsat processen att få slut på övergrepp i skolan.

Nästa tanke är att starta en egen skola . Att starta en egen skola är möjligt, men självklart en stor sak. Känner inte att jag får det stöd från Waldorfskolans håll som jag tycker att saken förtjänar. Från det hållet blir jag upplyst om (med all rätta) att jag inte är administrativt kunnig nog. Vad kvarstår då ? Waldorfskolans pedagogik är enlig min mening viktig för en framtidsskola.
Och vad kan man då tänka sig som nästa steg… Jo dels hoppas jag mycket på att det kommer kunniga krafter som vill axla denna uppgift. Att det är en stor uppgift ar tydlig i detta område
Där vi arbetar är det ca 2.500 barn som far illa i skolan, men uppgiften är meningsfull utöver detta antal barn eftersom vi påverkar många andra byar.
Vi har påbörjat engelskundervisning i Bumulayingas grundskola. Detta har blivit mycket positiv mottaget och vii kan även i viss man påverka "lärarnas" attityd gentemot barnen så

STEG ETT KAN VARA ATT STÖTTA BEFINTLIGA SKOLOR.
Vi har anställt en person som tar hand om 15 dagisbarn.

STEG TVÅ ATT HA EN MENINGSFULL OCH WALDORFSKOLE INSPIRERAD FÖRSKOLA med de begränsade möjligheter som vi har.
Vi har även anställt en bra utexaminerad gymnasielev för att ge stöd och undervisning till våra föräldralösa barn.

STEG TRE. STÖDUDERVISNING/ HEMSKOLEUTBILDNING. Vi ägnar oss åt yrkes och kreativitetsbefrämjande verksamhet.

STEG FYRA KONSTNÄRLIG OCH PRAKTISK YRKESSKOLE VERKSAMHET. Vi kan självklart bara ägna oss åt begränsade och grundläggande delar i ett sådant program. Men någonstans måste det börjas. Afrikas utveckling är beroende av ett motiverande av lärande och kunskap. Hoppas mycket på krafter som i positiv anda i nuläget och vill göra det som ar möjlig.

Hälsningar Ewout



 
 

söndag 6 november 2011

En av mina favorithistorier är denna….

En person kom upp till himlen oen Petrus ville först inte släppa in honom. Nej du har inte levt klart detta liv så du kan inte komma in i himlen än.
Jo snälla Petrus jag kommer i ett angeläget ärende. Jag tycker att ni har gett mig ett alldeles för tungt kors att bära i detta liv så jag önskar byta till ett mera passande öde.
Låt gå för denna gång då sa Petrus. Här framme är ängen och där finns alla kors som tilldelas var och en som ska födas och jag kan tillåta dig att välja dig det ödekors som du anser lämplig.

Mannen lade ifrån sig sitt medhavda kors och började söka ivrig bland de otal ödekors som var tillgängliga. Ett litet kors såg aptitlig ut. Han testade och provade på sin axel men det kändes för ynklig. Djärvt steg han fram till ett mäktig bastant kors men fann att det korset verkligen var för tungt att bära. Letande och provande botaniserade han dagen lång bland korsen.

Till slut tyckte han att han hade hittat just det kors som var en tillgång för honom. Han beslöt sig för att ansöka om att gå ned till jorden igen nu med detta nyvalda ödeskors. Petrus tillät honom att ta detta kors men strax innan nedfärden påbörjades gjorde Petrus honom uppmärksam på att han hade valt just det kors som han från början hade kommit för att byta.
Väljer vi inte just den livssituationen som vi är mogna för att utvecklas i? Jag tittar med förvåning på andra människor hur de tycks skräddarsy sin tillvaro. Och jag antar att andra människor tittar med förundran hur jag påverkar mitt egna livsöde. Vi får nog det öde som vi är mogna för.

"Så som vi bäddar får vi ligga"
Hälsningar Ewout
Skolan här är så skrämmande dålig.....

Lärarna är arroganta och barnens tid räknas som ingenting. Lärarna är sällan närvarande och barnen spiller sin tid. Tid som de skulle behöva för att hjälpa till hemma med familjens försörjning.
Tanzanias motto är ” MERA UTBILDNING” Mera av dålig eller???
Försökte att iaktta en lektion i engelska. Barnen som knappt kan hälsa på engelska blev på ett mycket opedagogisk sett bombarderade med grammatik. Grammatik som varken jag eller engelskläraren förstod!!!
Hoppas mycket på att vi med volontärernas hjälp ska kunna bli en utvecklande faktor.
Volontärerna Anna och Jessica gör ett föredömlig arbete nu men det kravs mera personer och mera tid för att det ska ha ett bestående värde. Inser mer och mer att framgång för det Afrikanska samhället ligger i utbildningen. Motiverade lärare och trygga motiverade elever. Riktningen är tydlig.
Men det ar en tung uppförsbacke att nå dit.
Hälsningar från Ewout

lördag 5 november 2011

Hallå alla volontärer som ska åka till Matanana...
 Har läst att man inte riktigt vet vad man ska ta med sig.
Fick en tanke när jag läste detta ... Enkelt att göra ... Väger ingenting... Så otroligt gott...

Ingredienser
500 gr nötfärs. Måste vara färskmalen och får absolut inte varit fryst.
Bäst är att köpa tidigt på morgonen för att vara säker på att köttfärsen är nymald.
En stor gul lök.
En halv tub tomat puré.
Vitlök, salt, socker, peppar och andra kryddor såsom
chilipulver, chilipeppar och cayennepeppar.
 Vill man ha extra hets på köttfärssåsen rekommenderas Sambal Oelek.
Lite smör att steka i.
   Så här lagar du köttfärssåsen
Hacka löken och bryn
den i en större stekpanna.

När löken är färdig lägger man i köttfärsen och steker
den ganska hårt under tiden som den finfördelas
 med en trägaffel eller motsvarande. Ju mindre bitar desto
lättare blir köttfärssåsen att torka senare.
Tillsätt tomat purén, salt och kryddor samt eventuell vitlök.
 Ett beprövat tips är att tillsätta en nypa socker
för att få en bättre smak. Krydda gärna ganska rejält.
Lite av kryddsmaken försvinner nämligen
 när man torkat köttfärssåsen

Ställ in ugnen på ca 50 grader.
Bred ut köttfärssåsen på en plåt. Försök att bre ut i ett
 jämt lager för att få en så snabb och jämn torkning som möjligt.
 Om ni lagar en större sats så räkna med att varje plåt
rymmer max 1 kg köttfärs. Välj hellre flera plåtar och tunnare lager.
Låt köttfärssåsen stå i ugnen i ca 24-30 timmar.
 Lämna också ugnsluckan på glänt så att fukten kan försvinna.
 Vänd köttfärssåsen någon gång ibland. I slutet av torkningen
 då köttfärsen nästan är torr kan man samla upp köttfärssåsen
 i en bunke och försöka finfördela den med hjälp av handen.
Bred därefter ut köttfärssåsen igen på plåten och fortsätt torkningen.
Köttfärssåsen är färdig då den blivit mörkbrun och hård.
Testa genom att ta lite torkad köttfärssås i handen och
kontrollera om du blir blöt eller ej. Det är mycket viktigt
att all vätska försvinner från köttfärsen annars kan mögel
 uppstå och detta vill man undvika.
Paketera slutligen den torkade köttfärssåsen i lämpliga
 portionspåsar och tillslut väl så att ingen luft (fukt) kommer åt.
 Torkad köttfärssås borde hålla sig minst något år om den
 förvaras på lämpligt ställe.

Så här preparerar du köttfärssåsen.
Lägg den torkade köttfärsen i en tätslutande plastburk
och tillsätt vatten. Låt det hela stå och dra några timmar
så återtar köttfärsen sin ursprungliga form.

Hälsningar Catharina










 
















  



Botaniserar lite bland bloggar och hittar bloggen  http://kyrkkaffe.libris.se  Det som jag fastnar för är att de tar emot gäst-bloggare som berättar ...
OCH NU UPPMANAR JAG ATT DE SOM HAR NÅGOT ATT BERÄTTA I TEMAT SOM MIN BLOGG HANDLAR OM SKRIVER SOM GÄSTER I BLOGGEN !!!!
Är angelägen om att bloggen når ut till många, och vill gärna ha hjälp att nå dit !! Länkar. bilder, berättelser m.m


Några volontärer Salome Johannes och jag var igår till staden Makambako. Våra fantastiska volontärer ville använda pengar de hade samlat in från Sverige till meningsfulla inköp. Och meningsfulla inköp blev det. En bal med barnjackor. En bal med handukar och en bal med filtar. Bra billiga varor som kommer att fördelas till behövande barn.
Mitt i alltihop kan man ju förvåna sig över att insamlade kläder i västvärlden finns att köpa här. Visserligen till ett billig pris men ändå som en handelsvara.


Det köptes in rejält med tyger garn knappar och nålar till att tillverka skolkläder. Barnens skolkläder är ett evig dilemma. Barnen far illa i skolan om de inte har ordentliga skolkläder. Familjernas prioritering är ofta att försöka få skolkläder till sina barn men dessa skolkläder är av erbarmligt dålig kvallite och kläderna går sönder efter kort användning.Vår tanke är nu att tillverka kvalitetskläder till samma pris som de dåliga kvalitetskläder som nu säljs.
Volontärer och vi subventionerar mellanskillnaden. Vi kan även ha utrymme att utan kostnad tillhandahålla kläder till föräldralösa barn och andra barn med svårigheter. Jag är verkligen entusiastisk över denna ide. Vi vill att barna ska gå fritt och med självkänsla i sina kläder.
Tjejer är i underläge med trasiga kläder och dålig självkänsla blir lätt utnyttjade och far illa. Det ska anställas en sömmerska och kläderna ska säljas /skänkas i Salomes butik.
Sömmerskan ska även få i uppdrag att laga skolkläder..... Jag hoppar av entusiasm. Det har inte fungerat så väl att bara gå till en skola och skänka skolkläder. Jag hoppas mycket på denna ide´ att höja kvalliten men att ändå var och en betalar ett grundpris efter förmåga !!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Hälsningar från oss i Matanana
Vi har ett fantastiskt gäng volontärer som är full av energi och handlingskraft.
Lite uppiggande kulturkrockar ingår i vardagsmenyn. Som när volontärerna erbjuder gåvor till skolan, och istället för att tacka så önskar rektorn sig dessutom egna privata gåvor.
Eller att man köper en splitterny cykel och på hemvägen tappar man bakhjulet. Inget att göra at anser cykelförsäljaren. Vi glömde väl att dra åt muttrarna!!!

Hade min vän Jessy på besök. Jessy är en trevlig person som jag anser ärlig . Men idag kunde jag ifrågasätta hans ärlighet. Jag köpte 50 st avokado av honom och han fick kontant betalt. Sen hörde jag att han åkte till Salome och köpte en del saker. Han sa till henne att han inte kunde betala eftersom han inte fått betalt av mig.

Min första tanke som jag sa till Salome var att det var ett bra sätt att få reda på att han inte är så pålitlig som jag föreställde mig. Då undervisade Salome mig. ”Men snälla Ewout !!! Du måste acceptera denna typ av oärligheter. Alla gör så och kan man inte få ta små favörer så blir risken mycket stor att vederbörande går över till grövre oändligheter ” En intressant lärdom!!!!

Volontärerna hade fått för sig att äta middag i Salomes nya restaurang idag. De betalade ordentlig och Kocken kunde få ösa på med gourme mat. och det blev en ordentlig smakupplevelse. Volontärerna var saliga av den goda maten och Salome var lycklig att ha ett härlig gäng med kunder. Kocken var lycklig och kände smaken av framtiden där han kan få vara den duktiga kocken som han är. Ewout var också lycklig eftersom detta var en försmak av hans drömrestaurang. En kvalitetsrestaurang långt ute i burscen.


Hälsningar Ewout