söndag 31 juli 2011

Glädjetårar rinner !!!!!!!
 
Jag är på väg att hämta Modern och Barnet i Iringa.
Alla Jublar. Barnen springer omkring och städar.
 
Johannes ska komma hem idag !!!!!!!!!!!!!!!

torsdag 28 juli 2011

Vilken dag!!!!!!
 Nej inget barn ännu  men 3 åsnor är dagens innehåll.
Volontären Lotta hade med sig pengar till en Åsna. Idag kom en kille till oss. Han har vandrat i 20 dagar med dessa åsnor från norra Tanzania. Den stora torkan i Etiopien påverkar även Kenya och norra Tanzania. Det finns inget vatten och ingen mat där varken till djur eller människorna. Så nu börjar en folkvandring därifran.

Denna kille har vandrat ca 1200km för att kunna sälja sina tre åsnor. Vi fick dem till ett bra pris sä pengarna rackte till tre åsnor istället för till en. Vi kan även bekosta selar och bärkorgar för de pengarna Lotta har samlat från vänner och bekanta. I priset ingick även att ägaren visade oss och lärde oss hur vi ska hantera djuren. En stor barnskara hejade på och Åsnorna är verkligen bejakade.

Indirekt kommer även vi att påverkas av torkan i norr . Det kommer bli stor brist på mat och man blir påmind om att man måste se om sitt hus  med förnödenheter som odling  vattentillgång m.m .
Hälsningar Ewout i väntans tider.... 

tisdag 26 juli 2011

Salome har anmälningsplikt till lasarettet varannan timme nu så nog är det nära.
Akisa håller sig nära mig och ber mig ringa Mamma då och då !!!!!!!!!!!!

Ungdommarna håller på att bygga en vagga fast det ser mera ut som en krubba. För oss är detta mera heligt än den heligaste julförväntan.
Även våra fantastiska volontärer Lotta och Sandra är i spänd förväntan. Johannes eller om det blir en Johanna är ett så efterlängtat barn.
Hoppas att barnet eller modern inte blir tyngda av pressen.......
 
Kramar från oss i Matanana

lördag 23 juli 2011

Nej Capucino har inte blivit född ännu ……

Stackars Salome är i Iringa. Har fått uppmaning att motionera mycket, så nu vankar hon omkring i staden. Hon har hittat ett rum i Iringa för det var inte kul att bo på lasarettet. Alldeles för många sjuka människor där tyckte hon. Halva Matanana vill nu åka till Iringa för att besöka Salome. Sist var även Akisa med.
När vi var hos Salome så kom plötsligen Akisa och strök sig mot mig. Inte för än efteråt förstod jag vad som var orsaken. Hon kom och bad mig i forväg om ursäkt att hon inte ville följa med mig tillbaka till Matanan!! Akisa övertalade nämligen Salome med gråt och stor övertalning att hon ville stanna hos mamma i Iringa. Det ska bli fantastiskt att få ett eget barn med Salome men för mig är även Akisa så mycket mitt eget barn.!!

Har köpt en ny madrass. Barnet ska nämligen sova i samma säng som mamman. Ska även köpa en babysäng och blöjor trots att Salome tycker det ar onödig. Kultur skillnaderna börjar tidig men jag tror att vi kan hitta en bra mellanform.

Om det är någon jag saknar nu så är det min mamma som dog för flera år sedan. Min mamma levde med i vår lilla familjs tillblivelse. I varje brev som jag fick av min mamma så vurmade hon om att jag skulle värna om Akisa. En liten anekdot var när jag skrev till min mamma att hon inte behövde vara orolig för mig så var hennes svar " Jag är inte alls orolig för dig. Jag är orolig för Salome och Akisa"
Min Mamma hade en stark föreställning om himelen och om återfödselse. Jag hoppas att hon hade rätt och att vår förening är bestående!!

Ewout....

onsdag 20 juli 2011

Nej inget har hänt ännu.

Salome har hittat ett rum i Iringa så hon kan vara nära lasarettet.
Jag är en vilsen Pappa…. Salome har sänt mig hem och säger att jag kan komma när allt är klart.
Hon tror inte att det är svårt att sitta och tugga på naglarna!!!!!!!!!!!!!!!

Ewout...
Nu gäller det att hålla tungan rätt i munnen. Inser plötsligen att när Salome kommer hem så ska allt vara klar att ta emot Mamman och barnet. Akisa jag och hela vår storfamilj ska vara redo för denna stora händelse.
Jag åkte till Iringa för att sätta den tyska doktonr och hans döttrar på bussen till Dar. Salome följde med för att kolla läget med barnet och doktorn tyckte att hon borde stanna där och inte utsätta sig för en osäker resa. Nu vet vi inte om barnet kommer snart, eller om det kommer att dröja.
Capucino är ett så otrolig efterlängtad barn. Hela byn är i väntans tider och många volontärer och andra är spända på denna symbol för förening!!!!!!!!!!!

Ska försöka att koppla av tankar kring modern och barnet en stund och istället berätta om hur vi besökte Mormodern i byn Madoma. Det är absolut inte bra med henne. Den tyska doktorn ställde fastställde att det är cancer hon har i båda benen. Hon kan inte gå längre och det känns meningslöst att amputera. Vad gör man ?. Barnbarnen står i en liten klunga och hoppas på ett under och så även jag. Här krävs ett under. Var ska jag hitta undret ?.

Jag tar med Justin som tolk och vi skyndar oss till kyrkan. Där pågår en gudstjänst. Jag bryter in och hälsar församlingen. De känner mig sen tidigare och församlingens förväntan är stor. Jag ber dem att avsluta gudstjänsten och att de ska komma till vår "mormor" Jag vill att vi ska be och hålla en liten gudstjänst till henne.

På vägen tillbaks så talar jag om för en granne att han borde komma med samma ärende till mormodern som är hennes granne. NEJ ALDRIG I LIVET, JAG GLÄDER MIG ÅT ATT HON FAR ILLA . HON ÄR EN HÄXA OCH HON HAR DÖDAD MIN HUSTRU. DET ÄR BRA OM HON DÖR.
Tätare stämning går inte att uppnå.!!

Församlingen kommer sjungande på stigen. Jag håller en liten predikan där vi ber den allra högsta att vara med oss. Att i hans namn jaga bort onda makter… att så som han har lovad komma till den som har stark tro och att om vi ber i hans namn kunna göra det som vi ber om. Kanske för första gången i mitt liv ber jag ur djupet av mitt hjärta. Goda Gud, heliga ande ,Jesus Kristus var med oss när vi nu ber för denna mormor. Hjälp oss bort från var otro. Hjälp oss i var nöd. Hela mormorden från hennes svårigheter
Vi ber detta i ditt namn, till din heliga namns ära vi ber att så ska ske. Amen.

Hälsningar Ewout

lördag 16 juli 2011

Visst blir man trött ibland.
Qvinnan med sitt elaka sår i benet som jag och några volontärer tog hand om . Jag tog henne till lasarettet till Mafinga. De sa att de tog vävnadsprov för att sända till Dar es salaam för att se om det var elakartat .Har varit några gånger till lasarettet för att se om svaret har kommit. Men nej …Det fanns inga papper på denna patient. Idag igen dit för att utröna om svar hade kommit. Nej det kommer inget svar för vi tar inga vävnadsprov här. För det måste du åka med patienten till Iringa!!!.
Visst blir man trött ibland.

Åter i Dar for att hämta Sandra Stavferfeld och dr. Eugen från tyskland och hans hans två döttrar.
Landet med sina många överraskelser.
Har sökt länge efter en reservdel till min bil. Hittade det i en liten butik i ett mindre samhälle för 120 skr. Jag kände mig osäker och gick för säkerhets skull till huvudimportören Han hade den inte i lagret men sa att priset för detta enkla lager med bussning var 3000 skr. Först fick han fram ett pris på 4000 kr men sen ändrade han sig till 3000!!.
Lämnade bilen för att de skulle montera den billiga delen. Vid inchekningen ville de ha en complett förteckning på allt som fanns i bilen inklusive reservhjul domkraft. m.m. Man är så vana vid att  montörer stjäl ur bilarna.
Pust och stånk igen.....

Ewourt….

söndag 10 juli 2011

Det var många kära vänner som kom ihåg min födelsedag. Vill tacka er alla!!!!
Risken finns ju att jag inte hinner tacka var och en av er.

Det är mycket som ska göras. Och som ni såg på Facebook så är denna man till åren kommen. Men det tar inte bort att jag finner mig själv gång på gång faijtandes med någon som jag irriterar mig på. Salome är lite orolig för detta fenomen. Hon vill inte ha sin masajman sönderslagen.

I bloggen undrade en aktiv läsare vad jag menade med att jag ville förankra viktiga händelser med eftertanke, bön och meditation.  Men när man heter Ewout så är risken stor att man rusar på för snabbt. Att man går till handling innan man har tänkt efter, bett eller mediterat  så nu ska denna man som heter Ewout försöka att ändra på detta …Önska mig lycka till….

Var en sväng till Iringa. Har låtit problemen kommit för nära igen. Pengarna räckte inte för att kunna köpa bensin och åka bil till Iringa för att hämta pengar. Så jag åkte buss. Ett äventyr i sig, framförallt när man är pank.

Efter avgången blev det total kaos i bussen Konduktören fick ingen ordning på vem som redan har betalad och vem som är kvar att ta betalt av. Ett helt gäng med flabbande fnittrande kvinnor gör det svårt för konduktören. En av kvinnorna är tydligen på väg till lasarettet. Hon ska föda barn. Som tur är så är det ganska långt mellan värkarna så man kan hoppas att hon hinner.

Ingen kommer på att stänga den vrålande radion. Här är det någon som skriker ett budskap om Jesus. Jag för min del undrar hur Jesus skulle reagera om han hade varit med på denna resa.
Bussen slår i guppen.. vägen är dålig. Kvinnan med födslovåndorna ser sammanbiten ut. Någon stiger ut. Mera kaos , hon fick inte med sig rätt väska. Bussen är totalt överfull. Trots det så stannar den ändå för att ta med ytterligt fler passagerare. Vi blir stannades i en polisspärr. Bussen är för full, men det tycks hjälpa att polismannen får en penningsumma för nu är det bara att åka vidare.

Kvinnogänget för ett faslig liv. Är de på väg till en fest eller konferens?
Pastorn som skriker i radion får hjälp av en kör som sjunger i högan sky medans pastorn upprepar det som han har upprepat några gånger nu. Just nu längtar jag till att sitta på en buss i Sverige där alla ser stint framför sig och endast låter sig upplivas av att prata i telefon.
NEJ nu ser jag! Det är kvinnan som ska föda har det upprymda gänget med kvinnor med sig. De är hennes suporter. Hela gänget är upprymda av att de ska följa med när deras väninna ska föda.
Nu kan jag koppla av. Jag kommer inte att behöva vara barnmorska denna gång. Jag ska inte lägga mig i oberoende av om barnet kommer nu under resan eller inte.!

Vet inte vad som har hänt med pastorn. Tror att han har blivit hes . Nu uppmanar han lyssnare med pipande röst att sända betydande pengar till hans konto. Resultatet av den gärningen kommer att leda till att givare kommer att få rikedom och han kommer inte att vara belastad av sina synder längre.
Min inlevelsenatur har det jobbig. Pastorn skriker nu inte bara om Jesus. Han har även ett särskilt förhållande till någon som heter Satani och denna Satani är tydligen bra på att elda. Han eldar brasor som kan brinna länge, mycket längre än du kan föreställa dig.

Vi är snart i Iringa och med lite tur så kommer vi att hinna dit innan barnet föds. För att uppmuntra mamma med födslovåndor så har hennes väninnor börjat berätta hårresande historier om deras egna födlosvårigheter. Vi är framme. Mamman stönar när hon tar sig ut ur bussen hängandes mellan ivrig tjattrande väninnor. Men hon ser ändå lycklig ut. Hon är inbäddat i en gemenskap. Hon är inte ensam. Hon tycks vara en munter person. Hon skrattar åt väninnornas flabb. De är på väg till lasarettet, men för mig kunde jag ha förväxlat gänget till att vara på väg till en möhippa.

Jag skyndar mig till banken för att ta ut välbehövliga pengar. Men pengarna har inte kommit än. Får åka tillbaka de 90 km till Matanana.
Nu tror ni kanske att jag längtar intensiv till Sverige efter alla strapatser. Men där tar ni fel, jag stortrivs och känner mig mitt i livet.

På tal om mitt i livet så borde jag bli 136 år gammal. Facebook såg till att jag blev ihågkommen.!!!!
I min storfamilj var det jag själv som fick påminna om händelsen.
I morgon har vi ett firande. Vi har bjudit några vänner och det ska bjudas på helgrillad spädgris. Vännerna som kommer är Sven från Norge och hans hustru Shida. De har ett par capucino barn. Akisa , Salome och jag kan inte se oss mätta på capucina barn. Den nya kökschefen ska laga maten. Förutom helgrillad spädgris så blir det chips, ris, sallad. Mjölksyrade grönsaker, kantareller Passionsfruktsjuce. Och som efterrätt en fruktsallad. Mango, bananer m.ml

Kan ni tänka er vi håller på att etablera en restaurang. Och innan bygget är klart så står det en riktig stjärnkock framför oss och vill vara delaktig i vårt drömkök. Jag har låtit mig inspireras av Grythyttans restaurang.. Även vår restaurang ska låta tala om sig i stora kretsar !!!!!!!!
Kram på er mina vänner...  Ewout

Är på restaurangen Rosgarden, och har beställt Kucku chips. Efter en stund kacklar det till i köket så jag antar att det kommer att finnas tid att fundera på Afrikanska fenomen.
Ljugande, stjälande och korruptionen är vanliga företeelser. Måste bero på något. Är det barndomen ? att man måste lägga saker tillrätta för att slippa stryk?
Hör dessa tre saker ihop ?
I vilket fall som helst är det arbetsam att möta det dagligen. Många stjäl och ljuger inte ens smart. Är man lite på sin vakt så märker man direkt när det inte är sanning. Barnet frågar.. Mamma var kommer bäbisar ifrån. Ett av svaren kan vara från flygplan.? Men en vacker dag måste barnet ändå inse att mamman ljög.....

Berättade för vår volontär att Matunda (vår konst och trummansvarig rasta kille) har ett barn i tyskland med en tysk kvinna. Matunda blir upprörd och försöker säga att han bara skojade när han berättade om det. Osmart… Antingen ljög han första gången när han berättade eller så ljuger han nu. Faktum är att han vill ligga bra till hos volontären, och han föreställer sig att om hon får reda på att han har haft ett förhållande som har resulterad i ett barn så är hon inte intresserad i honom.
Den svenska attityden är att om en kille ljuger så är det värre än att han har ett barn i ett tidigare förhållande. Så vart vill jag komma. Jo man ljuger kronisk ock konsekvent. Raggen ställer sig upp på oss västerländare. Det tycks det inte göra i samma grad här i Afrika. Man accepterar ologiska saker.

Någon berättar om en kvinna som ger en slant till en tiggarkvinna. Tigarkvinnan är inte nöjd med gåvan och givaren får håriga armar. Sen kommer givaren bort och hittas på en öde strand . Hennes bil står kvar mitt i trafiken. Vidskepelse säger vi. Ljug och vidskepelse.Man har diskuterat denna berättelse vitt och brett

Efter en stund kan någon berätta en ännu mera fantasifull berättelse som.. "Jag gick helt lugnt så kom det en naken person ramlandes från himmelen" eller jag tog grannens tupp men fick lämna tillbaka den för tuppen slutade inte att skälla på mig.
Den ena berättelsen efter den andra ändrar karaktar efter ett tag.  Varför söker du hjälp hos oss? Jag är föräldralös är hungrig och har ingenstans att bo." Efterforskning visade att hon har en mamma hon håller sig undan för hon vill inte gå i skolan. Vi ger henne mat, men maten tycks inte duga så hur hungrig var hon?
Nej nu kommer Chips och kycklingen. Jag stänger av min bärbara dator och ägnar mig at käket. Hoppas att kycklingen är genomstekt).

Kram på Er alla…

torsdag 7 juli 2011

TACK GODE GUD! TACK FÖR DE MÖJLIGHETER SOM DU GER OSS. OCH TACK FÖR DE SVÅRIGHETERSOM DU LÄGGER FRAMFÖR OSS.
Svårigheter som kan hjälpa oss i vår utveckling.

Är jag inne på en vansklig sak genom att så öppet skriva om mina andliga funderingar? Kanske förlorar jag läsare ?
Men jag tar risken. Det känns så viktig för mig att skriva det som hjärtat svämmar över av. Märkliga saker händer. Möter just de personer som kan hjälpa med de svårigheter som ligger framför oss.
TACK GODE GUD
Har just den boken i min hand som berättar det som känns givande för stunden.
TACK GODE GUD

Gräver en grop och upptäcker att den goda mullrika jorden i denna trakt har en meter lager av obördig jord över sig. Plötsligen ser jag klart varför träden växer så otrolig och de ytliga grödorna är svaga.
TACK GODE GUD!!!

Chefen Mohamet Mesisi som har just förbundit sig med vår verksamhet är precis den personen som behövs för vårt nästa steg i utvecklingen..
 TACK GODE GUD !

Vill ha avsättning för produkter från cooperativ verksamhet i byn , och nästa dag kommer det ett mail som efterfrågar dessa produkter. TACK GODE GUD!!!
Söker efter ett dragdjur och nuvarande volontär Lotta Persson visar på att hon har tillräcklig insamlade pengar för att vi ska kunna införskaffa oss en stark oxe.
TACK GODE GUD!!!

Mitt hjärta svämmar över av tacksamhet. Tacksamhet till livet. Tacksamhet till medmänniskor. Tacksamhet till givare. Tacksamhet till min älskade Salome Tacksamhet till min fantastiska familj.

TACKSAMHET TILL GUD. TACK GODE GUD!!!

Ewout....
Juli månaden är en bra månad…

Högsommar och Ewouts födelsedag. Han fyller 68 år och ska bli pappa (kan man tänka sig!!!!!) Barnet är en livlig krabat. Kanske en framtida fotbollsspelare. Akisa är införstådd med att det kommer att bli ett stort arbete för henne. Först fick jag förklara att hon förväntas att hjälpa till när syskonet kommer. Nu får jag förklara att det inte är bara hennes ansvar att sköta barnet.

Ha det så bra alla vänner…..

tisdag 5 juli 2011

 Vi har "drabbats' av djupa tankar.

Jaha!!! vad är det nu denna gång??? hör jag många sucka.
I mitt liv har jag konstaterat att om jag tänker efter på viktiga händelser som har hänt, så kan man se att händelsen har föregåtts av "tecken", varningar eller uppmaningar. Men för det mesta så har man varit blind för varningar, man har näst intill blundat med flit för man önskade förändringen så starkt så man inte ville se.
Jag har en stark övertygelse om att det finns positiva och negativa "andliga" verkligheter.

Och om man tänker efter så har de människor som verkligen har betytt något för utvecklingen haft en andlig "höjning". Nelson Mandela, Moder Theresa , Marten Luter King, Gandi, och framförallt de verklig stora. Budda, Mohamet, stora gurus och för oss framför allt Jesus.
För mina tankar var Jesus ( den optimala människa) Och även den optimala andliga storheten. n.l Kristus. Vi har alla fått en gnista av denna storhet som är upp till oss att förvalta.!!!!!!

Salome och jag har med stor beundran tagit del av Georg Mullers liv och arbete. Georg Muller levde i början av 1800 talet. han satte upp barnhem i England för över 3000 barn. Hans grundtankar var, att om vi har tillräcklig stor tro och övertygelse om att bibeln är en andlig sannings berättelse, att Jesus Kristus är Guds son, så kan vi i hans namn fråga om det som är behövt. Och vi får det som vi ber om!!!!!
Utifrån sett så har det åstadkommits mycket i Matanana. Vi hjälper många människor. Detta är ett faktum, men det har skett ur vårt/mitt egna tänkande och handlande. Jag skulle vilja ta konsekvensen av våra funderingar och lägga utvecklingen i Guds händer.

Vi står i ett vägskäl och jag skulle vilja låta betydande händelser vara mera förankrad genom eftertanke, bön, meditation. Jag skulle vilja att de människor som förbinder sig med arbetet här är medvetna om denna vår strävan. Vi vill inte "bara' ge behövande mat . Vi skulle vilja ge dem en lyftning ur fattigdomsbeteende. Vi skulle vilja ge dem skönhet. medmänsklighet, musik , konst.
ATT BLI MERA MÄNNISKADet finns två faror som vi behöver akta oss för. Den ena att det blir bara en munnens bekännelse som saknar innehåll , och det andra är att bli fanatisk. Vi lägger vår framtid i Guds händer och ber honom att vaka över oss. Vi ber om att vara en del i hans plan med framtiden.
Vi ber det i Jesus Kristus namn.

Ewout

söndag 3 juli 2011

Hej vännerna . Hoppas att ni har en fantastisk tid. Och att jag kan få höra mera om era upplevelser. Kan ni tänka er att länka era bloggar m.m till min blogg och kan ni sända bilder till Catharina Lind ?
Jag beklagar att jag har sänt för lite pengar med Jemsid. Och tackar för att ni har hjälpt till med att låna. Om jag får uppgifter om vad ni lagt ut och till vilket konto jag kan återgälda, så kommer pengarna genast. Är även tacksam för kritik/ kommentarer och tips om hur jag kan förbättra kontakter med framtida volontärer .


Det händer fantastiska saker. I Tyskland har nu en grupp bildats för att förbereda ett Healscenter i Matanana. Jonas Koch och hans far Thomas har tillsammans med mer än 30 medlemmar bildat en Ideell förening . Föreningens namn är  "Matanana .V Huduma Moyo kva Moyo". De vill arbeta med hälsosituationen här och framförallt Hiv-Aids och då sarskilt med naturmediciner. Jag har stora förväntningar på detta samarbete!!!!! I Mail adressen jonas Koch koch-jonas@gmail.com
Vi har även fått en vänkontakt med Jeroen van Laar (holländare) Hans Mail adress är jeroen.58@gmail.com Jeroen har bott i Tanzania i 5 år. Han har ett förhållande med en Tanzanisk kvinna "Winny" och de har en 8 månaders dotter.

Jeroen vill förbinda sig med oss och han har ambitionen att ta hand om bokföringen här. Han vill även arbeta för att vi får en mera internationell hemsida!!!
Kraftfulla medarbetare. Det är tydlig att vi kommer att kunna påverka utvecklingen i denna mest Aidsdrabbade delen av Tanzania.

Kramar till er alla från oss i Matanana...
Framtiden ser positiv ut. Kreativiteten blommar och lockar till sig människor som vill vara delaktiga. Den nya kocken är på plats. Han är välutbildad och har arbetat på högklassiga restauranger bland andra på Hilton Movenpick i Dar es salaam. Och nu ska vi tillsammans utveckla en högklassig restaurang i Matanana. Kan ni tänka er…. helt ut i buschen ska man kunna äta vardagsmat av hög klass. Han har i uppdrag att förbättra barnens meny. samt uppdraget att ta hand om en grupp ungdomar i en yrkesutbildning för restaurang. Han ska ta hand om catering där Salome ska stå för kontakter och dekorutformningen. Första dagen som han kom till oss så fick vi helgrillad gris.Vi arbetar med mängder av passionsfrukter. Det ska bli både youce och marmelad. Kan även se framför mig godis på passionsfrukt.
Idag åkte Jemshid med de tre resenärerna som är på väg till Zanzibar. Skulle gärna ha följt med dem men det får bli en annan gång. De ska simma med delfiner strax söder om Zanzibar. Vi har ett fantastiskt nätverk nu och kan erbjuda sensationella upplevelser och på den 16 dagars långa resan som Volontärresor nu erbjuder så har de varit på guidad tur i Dar es salaam  och de har varit på safari. De har varit till Matanana och Bumulayinga . De har varit med barnen och byggt på kulturhuset. De har varit till Makambako och köpt jackor och filtar till frusna barn. Tyvärr hann vi inte köpa den Åsna som Lotta hade pengar med sig för men det äventyret ligger på kö och väntar. Och nu är de på väg att åka till Zanzibar Stonetown , kryddsafari, filmfestival, Havet grillparty m.m… Härligt…

Hälsningar Ewout