torsdag 31 mars 2011

Det brann mycket värre än någon kunde förestalla sig. Ett tegelhus, trätakstolar och plåttak. Inredning, sängar och sängkläder, personliga ägodelar till 15 barn och ungdomar. Huset fylldes genast med rök och det var en vidinnerlig tur att vi hade gäster som var snabba och handlingskraftiga. Utan dessa RASTA killar vet jag inte hur det hade gått med våra älskade barn........


Barnhemmet (som är skänkt av Kenzan tours och inredningen som till storsta delen är skänkt av Marcus Meekel från Holland, och mycket arbete som har gjorts av Volontärer BRANN NED!!!!!!!!!!!!!!!

Inga personskador (tack vare mina vänners insats). Kan ni tänka Er, vårt stolta barnhem är totalförstört. Vi grät och volontärerna var upprörda. Men nu är vi sammansvetsade, och övertygade om att vi ska ha kraft att återuppbygga detta stolta hus!!!!!!!!!!!!!!! Idag är vi med några barn och volontärer som stötta till Mafinga för att köpa kläder till dem. ALLT BRANN NED. Det var med nöd och näppe att alla kunde släpas ut ur huset!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Och åter igen styrkan till återuppbyggande är redan igång. Josefin, en av våra älskade volontärer, slängde sig på telefonen. Och tillsammans med hennes vänner och släktingar kommer hon att kunna finansera kläder och ägodelar till barnen. Björn och Elin är på gång att införskaffa väskor som har gått tillspillo. Först grät jag av sorg, nu fäller jag en tår av kärlek till underbara medmänniskor. Men det kommer att bli tufft. Barna sover i skollokalen. Byn har blivid uppmanad att vara med att städa bort det skadade huset, Och sen hoppas vi på undret att tillräckligt med pengar kommer att skänkas, så att vi med kraft kan bygga det nya huset. Denna gång så är det med i budgeten (150.000 Skr) att det ska bli ett solfångarsystem till belysningen. Vi tror oss nämligen veta att det är slarv med stearinljus som är orsaken till branden. Yatima PG 900159-5. Märk talongen med "återuppbyggande av barnhemmet"

Älskade medmänniskor. Mitt i alltihop är jag så glad (trots gråten). Alla barna är oskadda, att vi är omringade av medkännande människor, och att svårigheter tycks kunna svetsa oss samman .......

Tack Gud !!!!!!!! Tack medmänniskor,!!!!!! Tack att vi får vara till nytta för behövande barn!!!!!

söndag 27 mars 2011

Hej kommande Volontärer .

Det är ni som kommer till oss i Tanzania i April. Det ska bli rolig att lära känna Er. Här är det full aktivitet  med barnen skörden och byggande så jag hoppas att ni är laddade.

Det blir jag som hämtar från Dar es salaam. Vi ska övernatta på hotell Kipepeo vid den fantastiska stranden söder om Dar es salaam. Safarin kommer vi troligen att göra senare när vi har varit i Matanana ett kortare tag innan.

Safarin blir då i Ruaha Nationalpark. Mitt tel nr ar Ewout +255 787817462 Salome +255 78626565120 . Jag ger er ett telefon nr till vår betrodda taxi i Dar es salaam nl. Ernest +255754491929

Ni behöver ha 50 USD tillgängliga för visum. Det går bra att växla eller ta ut Tanzanien Shilling på bankomaten vid flygfältet . Stölder är ganska vanliga i Tanzania så håll god kontroll på era värdesaker.

Eftersom vi kommer att vara på stranden så behöver ni ha baddräkt om ni vill bada.
I Matanana är det slutet på regnperioden så det innebär att det kan bli lite kylig.

Några saker som är efterlängtade är Snickeri sågar. Säkerhetsnålar och plåster. Mjuka kritor till barnen, silvertape Engelska ungdomsböcker. Ta med sovsäck eller sovtäcke. Myggnät. (finns även här).

Kommunisera gärna mera med mig om funderingar kring resan om ni har särskilda intressen önskemål allergier eller vad ni än kommer på.

Vi hörs
Hälsningar Ewout.


http://www.yatima.se/   
www.ewoutsblogg.blogspot.com

torsdag 24 mars 2011

Öppet brev till Anita Mastling
 
Hej Anita.
Tillåt mig att skriva till dig i ett öppet brev.

Tack for din omtanke och stöd!!
Hur är det med dig? Det är ett tag sen vi träffades. Är du ibland på Vaddo ? Hälsa Lena Kristina Tuulse om du träffar henne.

Jag skulle önska att du (kanske tillsammans med en vän) kom till oss i Tanzania. Du skulle kunna bli hämtad på flygplatsen. Du skulle kunna åka på safari och vi skulle kunna ta dig till Zanzibar, och naturligtvis vara så länge du önskar i Matanana. Här skulle du kunna bo i det fantastiska huset i Bumylainga.
Vara med barnen men även njuta av det vidunderliga utsikten och miljön. Du skulle kunna vara betalande gäst. Och som sådan vara i goda händer under hela din resa. Det är vår reseansvarige David som huvudsakligen skulle se till att du alltid hamnar rätt.

Hoppas att vi ses Hälsningar från en nu frisk Ewout
Sannsagor händer. Det är så underbar att vara i ett flöde där man ser att människor bryr sig om vad som händer . Man bryr sig om varandra och om människor som far illa. Det finns en glöd i oss som kan brinna med en klar låga.

Min uppgift tycks vara att visa på hur man kan vara delaktig i ett gemensamt hjälpande. Volontärerna och andra vill inget hellre än att vara en del i denna tidsanda, där man inte kan ta tillvara och njuta av sitt överflöd med mindre än att man delar med sig.

På tal om religion så tror och hoppas jag att i detta tänker vi inte religion, men vi gör den.

Stora Kramar till Er alla!!!!

onsdag 23 mars 2011

Sjukdom innefattar kanske även ett positiv element. Det känns när febern som en gardin lyfter sig och man förstår att det är över för denna gång. Det känns rentav att det har tvättats fram ett litet fräschare jag bakom slöjan. Med små barn kan man se det ganska tydlig att barnet liksom har utvecklats under sin sjukdom.

Salome tycker nog att jag är ganska barnslig. Hon tittade på mina fötter idag och konstaterade att jag inte klarar av att pyssla om dom på egen hand så det togs fram en balja med varmtvatten nagelsax och pinset.
Vad behöver du pinnseten till ? frågade jag ängslig…


Sätt dig och håll dig lugn. Hon klippte mina naglar tvättade fötterna och sen kom pinnseten till användning.
HON PLOCKADE ÅTTA FLYGLARVSTORA MASKAR UR MINA FÖTTER. " Giggels" alltså Jaha .. Det är tur att man är gift med en så kavat kvinna!!!

På internet och facebook var det flera deltagande meddelande som visade att jag kunde få välbehövlig medkänsla.

Tack vännerna !!!!!!!!!!!

tisdag 22 mars 2011

Tack för kommentarer i min blogg. Det är intressant. Vi starka människor tror att vi alltid måste vara starka men inser då inte att vi utesluter människor som vill hjälpa och stötta oss.
 Nu när jag berättade om min sjukdom och svaghet så fick jag så mycket uppskattad medkänsla av fina människor. TACK!!!!!

Skulle vilja ha kontakt med " ANONYM Förskolelärare" Denna person erbjuder att hjälpa till med uppgifter som behöver göras ifrån Sverige för att stödja projektet.
Det fins flera sådana uppgifter och därför skulle jag gärna ha kontakt med denna person.


ewoutvanalpnen@msn.com

Stort tack för alla kommentarer


Ha det Gott alla vänner
Ewout

Att ha malaria är inte så kul. Men eftersom man är halv dvala så upplever man det inte så medvetet. Och om man tar medicin så går det över. Visst är det uppmuntrande. Jag tar de skolmediciner som rekommenderas och det är lätt att ta en test hur situationen är. En droppe blod analyseras och ett säkert svar kan ges.

Jag har blivit väldig förtjust i naturmedicinen ”ARTIMESIA ” i pulveriserad form som man gör ett the av och detta bäska the känns välgörande. Det finns många goda vitsord för att ta sin dagliga kopp Artimesia. Vet inte om den finns på hälsokosten i Sverige.

Vi har ambitionen att odla det. Först i den lilla skalan och förhoppningsvis även i större skala för framtida försäljning. En Tysk volontär (Jonas) vän och sonen till den doktor Thomas som är här hos oss ibland här tillsammans med volontärerna anlagt en betydande läkeörtagård. Har odlar vi nu Artimesia för att se hur den trivs på dessa breddgrader.

Tyvärr behövdes det att jag blev sjuk för att jag skulle börja tro på Artimesia som förebyggande malaria medicin Ska nu framöver försöka vara konsekvent att ta det dagligen. Och se hur det påverkar min hälsa.

Salome putar betydande med sin mamma mage . Hon kommer att behöva ha mamma byxor och jag har svårt att tro att de är tillgängliga här.

Så min fråga är kan du som läser köpa mamma byxor till Salome beställa en resa till Tanzania och komma hit med dem . Du kan komma som volontär. Du kan komma som betalande gäst, Vi kan hjälpa dig med kontakter och kunskaper. Om safari, Zanzibar M.m m.m Men glöm inte byxorna. VÄLKOMNA!!!!!!

En tillfrisknande Ewout Mr Moyo

söndag 20 mars 2011

Det känns bra att vakna. Det innebär att jag fortfarande lever.!! Idag kommer nya pigga volontärer och det är bra.

Jag saknar min lilla mamma. Hon avled för länge sedan men hon fins kvar i mina tankar. Conny kampade hårt. Hon var ensam mamma med tre barn efter kriget och interneringslägret i Indonesien så flyttade vi till Holland. Försöker att komma på en händelse som kan intressesant att berätta om. Det som jag kommer på kanske inte var sa kul. Det var påsk och min mor hade ansträngt sig att göra ett fint påskbord. Sedan gick hon ut för att leta rätt på oss.

Under tiden kom vi hem och tyckte att det såg smarrig ut med anrättningarna på bordet. Illa nog så började vi att smaska på läckerheterna men det skulle vi inte ha gjort för jag har aldrig sett min mor eller rättare sagt Conny som vi kallade henne för när vi ville ta avstånd från henne. Så arg hon blev !!!


Kära Mamma jag förstår att du blev arg. Vet inte om jag då kom för mig att säga förlåt! Men nu säger jag verkligen Förlåt. Jag har många människor att be om förlåt till . Måste komma mig för att tänka igenom mitt liv och be om förlåtelse till de som är berättigande till det.

Kanske borde jag säga förlåt till lilla Alfa. Han är så liten för sin ålder och nu ser det ut som att han har Aids relaterad lunginflammation igen. Han är så blid och sårbar och jag måste värna mera om honom .Han gör sig illa stup i kvarten och sen sitter han där som en blid liten ängel och väntar att bli omplåstrad. Han är så mycket min pojke och jag borde skämma bort honom med till exempel ett kokt ägg varje dag. Förlåt Alfa att jag inte räcker till.

Jag vill just nu även säga förlåt till den mentalt störda flicka som jag såg en glimt av. Helt förvildad smutsig till max. Frågan är ”Borde jag ta reda på hur jag kan hjälpa henne?” och då kommer frågan . Om vi tar reda på hennes situation och kanske tar henne hem till oss. Är det då en hjälp för henne??? eller mår hon bäst som den lilla vildingen som hon är nu. Vår västerländska attetyd skulle få henne att borsta tänderna och byta kläder m.m m.m Nu far hon omkring i smutsen så som hon säkert alltid har gjord.. Förlåt men jag vet inte vad som är bäst för dig!!!

Vet inte om det är min feberyra eller påverkan av malarian men jag känner för att berätta lite om några religiösa insikter som jag har fått. Ibland så klickar det till när man hör någon säga något. JA det som sades upplever jag som en sanning. Jag tror att man ska tillvara på dessa stunder . ”Något kom parallellt med min själ' men det innebär inte att det som kom parallellt med andra människors själar måste vara fel. Där kom den första "sanningen… " DÖM INTE”Kärlek är det allt som är bärande. Älska alla och det innebär inte att man behöver älska den negativa händelsen. Man ska förkasta brottet men inte förkasta brottslingen.
Älska ALLA… även din fiende och då händer det märkliga att man inte har någon fiende längre.


Gudar innebär för mig att vi alla har blivit givna en gudomlig glimt. Någon grundförutsättning som vi kan förneka eller utveckla. Om vi utvecklar det som är oss givet så kommer vi mera parallellt med skapelsen och skaparen Kristus i oss.

Som Paulus säger…” Inte jag men Kristus i mig.” Det kan bli en bärande känsla för alla som strävar efter den. Att lära sig av Kristus och att följa hans vägar. Och vetskapen om att vi har en Kristus gömd i oss som kan vägleda oss ger mig en stor trygghet.

Jag är nog Buddist i min själ. Jag har den övertygelsen att gudomen är ett… att allt kommer från en källa och det innebär då för mig att alla stora gudomligheter har samma ursprung. Kan föreställa mig att Buddah var en tidigare reinkarnation av Jesus men för oss västerländare är det nog närmare tillhands liggande att följa Jesus Kristus.

I detta finns allt som vi behöver. Förutsättningen är att vi skaffar oss en RELATION med Jesus. De dogmer och låsta religioner kan störa denna relation. Pastorn ställer sig emellan mig och min Gud. och han hindrar min närkontakt med min Gud.

Jag tror att min själ har ett evigt liv och att min kropp är dödlig. Alltså jag tror på reinkarnationen .Jag tror på att jag har levt ett tidigare liv och att jag kommer att uppleva efterkommande liv.
Det är nog bäst att jag slutar min religiösa betraktelse här. Skulle denna typ av betraktelse uppskattas så får jag nog vänta in eventuella reaktioner.

Hälsningar från Mr Moyo

lördag 19 mars 2011

Hela kroppen värker. Jag har feberanfall och munnen är sårig inuti. Men det är ingen fara det är bara malaria. Jag har tagit medicin men det känns som om jag är allergisk mot medicinen. Internet går sa illa kan inte öppna de mail som ser ut som uppmuntran. och jag behöver uppmuntran.!!

Min dyslexi tycks har ökat och jag kommer dessutom inte på ord. JAG ÄR ORDENTLIG NERE OCH HÄR DäR JAG ÄR PÅ MITT KONTOR FINNS INGEN SOM JAG KAN BEKLAGA MIG INFÖR. NÄR JAG BERÄTTAR FÖR AFRIKANER SÅ SÄGER DE POLE…. OCH SEN ÄR DET BRA. MALARIA ÄR EN SÅ VANLIG GREJ HÄR. Men för mig känns det inte så vanlig.

Gråten dämmer sig upp i min hals.. Känner mig ensam trots att jag har världens härligaste familj. Sover av någon anledning i ett eget rum nu under Salomes graviditet. Akisa kom och tittade till mig och frågade om jag inte var lite rädd att sova ensam och det är jag kanske. Det måste fungera med denna Afrikanska familj.

Jag har ordentlig sjabbad min härliga familj i Sverige. Vet inte om de har glömt mig, eller om de medvetet tar avstånd från mig? Skulle vara härlig att ta Jonas på armen och visa honom hur det är här. Nej föresten… Han är inte den lilla killen som jag minns. Måste nog lägga mig och försöka att sova. Hela världen snurrar.

Kramar från Ewout

onsdag 16 mars 2011

Öppet brev till Olof Brinck.

Hej Olof !
Med glädje tänker jag tillbaka på den tid som du och 4 andra stadiga killar var hos oss. Jag gillar alla tjejer som kommer som volontärer men det var ändå ganska speciellt när det för en gång skull bara var killar som arbetade här och fem stycken dessutom.

Det var första gången som det var volontärer som tyckte att arbetsdagarnas längd borde ökas. Ni gjorde ett bra arbete och den borrmaskin du hade med dig som gåva är ett av de viktigaste verktyg vi har nu. När jag tänker på den tid ni var har så ser jag er stadiga killar med ett barn under varje arm och barnen tjöt av förtjusning.

Sen när du åkte tillbaka till Sverige så har du fortsatt att stötta vår verksamhet. Nu senast genom att ta initiativet till en insamling för att hjälpa Angelina.
Angelina är den kvinna som kom med ett stort paket besvärligheter. Hennes man hade avlidit och även hennes lilla barn.

I sin hemby for hon illa för att man ofta beskyller dem som har det svårt för att vara orsaken till att hela byn har det svårt. Angelina har AIDS och en mycket besvärlig skabb. Hon hostade kontinuerlig och krassade ständig på sin skabben.

Hennes treåriga son var riktig i sitt esse hos oss. Någon frågade honom ”Var är din pappa? " och Inesent som pojken heter svarade …"Han dog igår" sedan sprang pojken och fortsatte sin lek.

Jag vill inte tro på att någon som har det besvärlig kan vara en häxa och dra ned hela byn. Men det blev för mycket. Angelina väntar barn och alla i vår storfamilj tyckte att det blev för påfrestande med alla hennes problem. Jag gav henne 1000 skr. bland annat de 800 kr som du och andra sammlat in  för att stötta henne och vi skjutsade henne till hennes syster. Systern bor ca 150 km bort om Mafinga. Det var en heldags jobb på den dåliga vägen.

Jag vill tacka alla er som hjälpte till att stötta Angelina !!!!


Vi gjorde allt vi kunde men orken räckte inte längre... Jag hoppas att du kommer tillbaka någon gång. En stadig kille som du behövs här !!!

Tänk dig till exempel att du tar på dig att bygga huset till Baba Evelina ..  Ett arbetsglatt bygglag och några volontärer och i spetsen den Olov som vi alla gillar..


Hälsningar Ewout.



Olof Brinck

Jag får då och då förfrågan om det är möjlig att adoptera föräldralösa barn från barnhem i Tanzania. DET ÄR INTE MÖJLIG Däremot kan man stötta ett fadderbarn och kanske knyta ett tätare band med detta barn. Hjälpa det med sin skolgång och andra kostnader.

Man kan komma på semester och vara med barnet. Lära sig swahili och lära barnet engelska eller svenska.  Sedan när barnet har blivit äldre så kan man kanske bjuda barnet att bo i sverige för att gå på universitetet eller liknande. Det är visst möjlig att adoptera från Kenya, men det krävs mycket. Man ska lära sig swahili och man måste vara ett halvt år i Kenya m.m.

Jag tycker det är bra att det är så svårt att adoptera. Har sett riktiga skräck exempel på hur fel det kan bli att dra barnet ur sin hemmiljö. Barnen blir ofta gräslig bortskämda av sina välvilliga adoptivföräldrar.


Kom och bo hos oss ett tag. Var betalande gäst. Du kan bo med barnen i storfamilj och ändå ha din privata miljö. Det vackra huset i Bumylainga med sitt fantastiska läge står öppet för denna möjlighet.........
Hälsningar Mr Moyo….

måndag 14 mars 2011

Mitt i fattigdomen här finns det än så stor glädje och även rikedom. Tänk er, Ingen elström . Vi sitter kring elden och sjunger och berättar. Ingen tv. Vi lägger oss redan vid nio tiden och går upp i gryningen kl 5.30. Tuppen är väckarklockan. För övrigt är det tyst och inget trafikbuller. Ett flygplan knappt hörbar på hög höjd Ljudet påminner mig om att det finns en annan tillvaro någonstans långt borta.


Middagen idag var färskpotatis sallad och massor med kantareller, och som efterrätt passionsfrukter i mängder Och när jag säger mängder så menar jag att det idag kom in 7 stora hinkar med härligt solmogna passionsfrukter. Volontärerna arbetar så det knakar. För stunden nu anlägger de en örtagård. mest läkeörter, men det sås även och planteras örter för att ha tillgång till färska örter i matlagningen.

Vi kämpar för att förbättra skolgången för barnen. Den statliga skolan ar en katastrof. Den är som ett militärläger. Barnens mentalitet påverkas så negativ. Diciplin tycks vara målsättningen. Hierarki och diciplin. Skolavgifterna för Secundari School är en katastrof  för alla . Naturligtvis värst för de som inga pengar har men även för de som har ett arbete så är avgiften ca två månadslöner för varje barn. Skoluniformen prioriteras högre än att få äta sig mätt. Barnen har långa dagar i skolan och kan då inte hjälpa till med familjens försörjning.

Vi försöker att starta vår egna skola, men jag kan bli trött vid blotta tanken. Den lilla kindergarten som vi har påbörjat är översvämmad av barn och det ar naturligtvis bara en droppe i havet av alla småttingar som skulle vilja gå i denna förskola. Waldorfskolan är vårt önskemål. Men jag far ingen riktig respons på om vi kommer att få stöd från västvärden i denna vår strävan. Faktum är att det känns som ett ensamt strävande.

Att få kvalificerade lärare kräver större resurser än vad vi har tillgång till i nuläget. Och en okvalificerad lärare är inte svaret på vad som krävs. Jag och även Salome ser vad som behöver göras men orken räcker inte till. Småbarn är krävande varelser och det är inget som man kan göra som en liten sido sysselsättning.
Hoppas på ett under. Undret skulle kunna se ut som en eldsjäl som axlar denna krävande uppgift......... Eller ett betydande ekonomisk stöd så att vi kan anställa kvalificerad lärarkraft.......

Tills undret kommer så får vi väl göra så gott vi kan. Barnen är framtiden. Och trots svårigheter kan jag ana den väldiga potential som finns gömd i varje barn. Jag verkligen gråter när jag ser att potentialen inte tas tillvara när jag ser att barnen drunknar i det kreativitets dödande maskineriet som den statliga skolan är!!!
 
HJÄLP!!! HJÄLP!!! HJÄLP!!!

lördag 12 mars 2011

Vi har två hundar. Den ena Bobby som är född hos oss . Han är trygg och man kan säga att Bobby kan vänta med maten. Bobby tar inte det som han inte får ta.
Men nu har vi även hunden "Flicka" Flicka har fått kämpa för sin överlevnad. Jag gillar Flicka men hon stjäl och kastar sig på maten slukar i sig även om hon är mätt.


Osökt så drar jag paralleller med den mätta västerländare och den kämpande Afrikanen. Den ena är inte bättre än den andra men vi ska kanske inte förvåna oss över att stjälandet och överlevnads lurandet ligger närmare tillhands för den som är uppväxt med det.

Vi har så lätt att döma och vi blir orimlig upprörda över stjälandet och lurandet.
Jag hör gång på gång," Nej den personen ska du inte hjälpa, den personen stjäl och dricker. Ja inte är det bra men hur har det blivit så? och hur kan vi hjälpa denna person trots at den dricker och stjäl.

Det andra som är svårt att förstå är att om man ger en fattig en allmosa så anser man lätt att det som jag gav till personen är mycket i dennas situation för den personen förväntas vara van att inget ha. Men själva är vi ytterst beroende av att ha tillgång på pengar särskild när vi är i ett svårt läge.

Nej det är inte lätt att vara en funderande person. Dessutom KAN MAN TÄNKA SIG så känner jag mig inte gammal men äldre. Hur kan det ha blivit så ? Jag som ska ha barn i augusti. Jag som startar projekt efter projekt. Inte har jag tid med att bli äldre. men faktum är att jag upptäcker att det är barn på daghemmen, som jag inte känner, och att de barn som jag känner har flyttat upp i högre klasser i skolan. Hur kan det vara så.?

Jag annonserar nu i byarna om en tävling. En kreativitets tävling där den som kommer med den mest kreativa produkten till tävlingens slutdatum den 30 April ska få 500 kr i prissumma. Jag hoppas på en stor anslutning till denna tävling. Återkommer och berättar mera om aktiviteter kring detta så småningom.

Vi hörs. Kram Ewout
Vi lyckas inte alltid med att göra alla volontärer nöjda med sin vistelse här. Jag beklagar detta. Volontärerna kommer med god vilja att göra ett bra arbete. Men omständigheterna är inte så enkla alla gånger. Kulturchock kan inträffa som gör att ni inte fungerar så som ni hade väntat Er.

För mig är det inte alltid så enkelt att vara den arbetsledning som man tror sig finna på projektet. Detta är ett Afrikansk projekt och ordningen och reglerna är inte så som i Sverige.
Jag vill på det bestämdaste säga att de som kommer som volontärer inte ska förvänta sig att jag har svar på alla deras frågor. Att det inte är jag som är arbetsledare för volontärerna och att jag inte vet alla händelser i förväg.
Det finns 28 anställda på projektet. Vi tar hand om 200 barn, vi hjälper många människor i svåra situationer. Vi har en omfattande odling och byggverksamhet m.m. Vi står i begrepp om att starta en skola, och det kan även bli en sjukstuga

För volontärernas information så är det Salome som är kordinator. Margrit tar hand om vandrarhemmet där flera av er bor. Viktoria är föreståndarinna för daghemsverksamheten. Julius är ansvarig för kindergarten. Pieter är byggansvarig och Alfred är den som vet var allting finns.
David är den som hämtar från flyget och tar er på safari. Hachim är min sekreterare. Det är Onny som är vår vän och taxiförare. Även på de tre andra dagisen finns det olika ansvariga personer.

Jag förbehåller mig att vara den som har översikten och jag vet med mig att jag inte vet alla detaljer. Till varje verksamhet finns det en Afrikansk ansvarig och det är i första hand dom som ni ska vända er till.
Trots denna indelning vill jag även säga att ni alltid är välkomna att fråga och prata med mig. Var inte rädda för att ta egna initiativ. Hellre att något blir lite fel än att ni känner Er handfallna. Vi ser fram emot många arbetssugna initiativrika volontärer.
Karibu !!!

Den som vill stödja oss kan  göra det på vårt 90 PG- kontoYatima 900159-5.
Det går även att nå mig på min mail.
ewoutvanalphen@msn.com

söndag 6 mars 2011

Gode Gud förbarma dig över oss.
Förbarma dig över dem som inget har.
Förbarma dig över dem som har tappad allt hopp
Gode Gud förbarma dig över oss.
Förbarma dig över de som drunknar i överflöd.
Förbarma dig över dem som är oförmögna att se andras nöd.
Gode Gud förbarma dig over oss.
Förbarma dig över våra vänner och förbarma dig över våra fiender.
Förbarma dig över oss.

Det är inte alltid i vår glädje som vi tackar och ber till något som är större en vårt begränsade människors varande. Jag kom på mig att jag föll i bön när vi besökte den lilla familjen Baba Evelina (han utan armar) och Evelina 12 år och och brodern till Baba Evelina.

Denna lilla skara kämpar i ett vansinnigt underläge. Ingen inkomst endast en liten åkerbit att odla sin mat. Inget som helst socialt stöd förutom det stöd de nu får från familjen Ambertsson Angela, Ingemar och Sonen Oliver. Familjen Ambertsson hjälper stort men det är en ganska orimlig uppgift för en ensam familj. Behovet är mycket omfattande .

Familjen Ambertsson har hjälpt med en protes till den ena armstumpen som är kvar och de ger ett månadsstöd till familjen. Detta är mycket men har inte löst hela problemet. Baba Evelina är nu så stolt att han nu inte behöver bli matad längre. Men allt annat som hans hygien m.m måste skötas av andra och en stor del av den uppgiften faller på dottern Evelina.
Vi som känner Evelina våndas för hennes skull. Jag känner Evelina redan från året 2004 då vi startade vår daghems- verksamhet. Hon var redan som liten en av våra första skyddslingar.

Behovet som nu tränger sig på är att huset som de bor i är mycket dåligt. Taket läcker och det går inte att få det fräsht med jordgolv. Även råttor är ett besvärande problem Evelina skulle behöva ett något så när frächt eget rum. Det skulle behövas ett våtrum. Ett rum för Baba Evelinas hygien.

Familjen Ambertsson är beredda att stötta ett byggande. Min önskan är att vi kan bli flera så att vi kan bygga ett litet stoltare hus med plåttak och cement golv.Ett sådant hus skulle kosta ca 15000 kr. Detta + lite behövande inredning skulle tillsammans gå på ca 20.000 kr.

Ni som vill vara med på att stötta denna familj kan ta kontakt med Familjen Ambertsson.

Tillsammans borde vi kunna göra något bra.
email.ingemar1ambertsson@gmail.com


Den som vill stödja oss kan även göra det på vårt 90 PG- kontoYatima 900159-5.
Det går även att nå mig på min mail.
ewoutvanalphen@msn.com

lördag 5 mars 2011

Hej läsare och vänner.
Det är olika perioder då man har lätt för att skriva dagbok och då det är mera svårt. Just nu är det inte så lätt. Inte för att det inte händer så mycket utan mera för att det är mycket arbete att utföra som kanske inte är så intressant att läsa om.


Men om man då bortser från till exempel igår kväll. En riktig höjdarkväll då det var taklagsfest för vår nya Aula vårt ALL rum eller vad som ska bli namnet för denna härliga lokal.
Lokalen är så stimulerande för kreativ verksamhet Rymden och de rena ytorna.

TACK MARIE OCH ROBBIN för ert fantastiska ekonomiska stöd !!!!!!!!!!!!
Vi var ca 50 personer men det kändes inte så mycket så 150 personer kan lokalen rymma utan att det blir trångt. Självklart var det sång och dans som var det viktigaste innehållet. Men även god mat och en liten cermoni.

För övrigt har arbetet dessa dagar mest bestått av att planera och samtala med gäster både från Holland och Tyskland. Fantastiska människor kommer och vill stötta vår verksamhet. Jag är verkligen tacksam.

Odlingen fungerar mycket bra . Biologisk odling är så fungerande och viktig här. Många tror att det handlar om näringen i jorden som behöver optimeras. Men strukturen i jorden är minst lika viktig.
Genom att se till att man har mycket organiskt material i jorden så fungerar det. Strukturen i jorden lakas inte ut, mickrolivet frodas. Jag är mycket aktiv att ta bort myror ur odlingen. Myrorna är förödande för maskarna. men nu när jag håller efter myrorna så börjar det komma in en hel del mask i jorden.

Det är så härlig att arbeta med en lucker och fungerande jord. Vi blandar olika grödor. Tack vare att det mesta sker med handkraft, så är det inte besvärande att ha olika grödor på samma fält. Majsen är den gröda vi har mest av men i samma fält står även potatis. Potatisen kommer nära nog som ogräs eftersom kvarbliven potatis inte fryser bort så har man potatis kvar sen tidigare år.

Bönor och ärtor sår jag överallt. Bönorna behöver sås tidig så de sås ihop med Majsen men sen när vi hackar och rensar så har vi alltid ärtor mer oss som vi sår i luckorna mellan andra växter.
Det ser härlig ut med dessa blandgrödor. Man går i åkern och där kan man hitta mumsiga saker till middag .

Idag blir det färskpotatis ärtor sallad morötter och en tomat och avokado sallad. Salome kom även hem med några liter kantareller. Vi har gott om passions frukt. Funderar på att göra  juce av den .

Välkommen till middagen!!!