fredag 31 december 2010

För min del är inte Julen över. Julen har att göra med det oskyldiga barnet som föds i vår gemenskap. Ja är det inte ett under med ett litet barn som kommer från en  annan dimension, och väljer att bo på denna jord. och  vara en del av sorgerna och glädjen som jordelivet består av? Och nu är det ett barn som tycks fundera på om det ska kunna vara en del av vår gemenskap.

På ett vis kanske jag inte borde  berätta om detta ännu, men det är allt för tydligt för alla som har ögon att se med. Salome kräks regelbundet hon tål inte vissa matdofter och hon är sig mera drottninglik och hon ägnar sig helhjärtat åt det som händer i hennes mage.
Detta innebär att jag står ganska ensam med alla uppgifter och beslut.   Om jag förstår rätt så väntar Salome och jag ett barn i Juli...

Ha det bra alla vänner... /Ewout

torsdag 30 december 2010

Arbetet pågår för fullt i Bumulayinga. Daghemsverksamheten har flyttats dit trots att huset inte är riktigt    färdig ännu. Det blir härliga klinkergolv och en del väggar blir kalkade. Det är så härlig att vara med barnen, att arbeta tillsammans och att äta tillsammans. Stillheten avbrutet av barnen med ljud och oljud. Den svindlande utsikten och dessa kunniga arbetsvilliga  Afrikanska medarbetare. Det är en glädje för själen att vara här. Volontärerna har släpat med sig kläder från Sverige för att kunna bidra med . De höll på att sammla på sig en ansenlig mängd kläder så vi frågade  Rahema om hon kunde utannonsera att de barn som behöver ha kläder ska vara välkommna  hit nästa dag.
När Volontärerna kom dit nästa dag så undrade dom varför det var så många barn vid vårt stolta hus. Kan det vara  någon fest eller sammankomst ??? Det var över hundra barn som hade kommit och alla fick var sitt plagg men det fanns ingen tid för omfattande sortering och väljande.
Pust!!!. Det kan vara mycket här.... både av sorg och glädje.

Wittnes (OBS) hon som är 20 år och som är handikappad har nu varit en längre period hos oss. Fötterna är  nu rena från GIGGELS maskar som anses ganska  oförargliga, men som ändå är orsak till infektioner.
 I Wittnes fall har de gjort henne handikappad. Jag har tagit hem henne igen till Bumulyainga men  tråkigt nog så kommer hon att hammna i mera lidande och problemen är inte lösta.
 I slutet av Januari är det ett gäng tjejer från en vårdgymnasium som ska vara här ett par veckor.
Vet inte om jag kan belasta dessa tjejer med den delikata uppgiften att plocka mask ur Wittnes fötter och knän, eller om jag då avskräcker ungdommarna från fortsatt vårdarbete.


Så här kan det se ut när man plockar mask...


 Önskar er alla ett bra nyårsfirande....
 Hälsningar från oss i Matanana

onsdag 29 december 2010

   Lite om barnen..


Sara


Sara:...  vår lilla härliga Sara 1,5 år gammal kom till oss eftersom hennes mor hade avlidit och hennes styvmor hade vid flera tillfällen försökt att dränka henne. Sara har en liten hjärnskada som gör att hon är lite vinglig och högra ögat vill inte helt följa med. Men hon ar ett underbart barn. Jag undrar verkligen vad som kommer att hända  med henne? Kan vi så småningom bara sända henne till hennes släktingar igen ???



Vittnes

Vittnes har jag berättat om tidigare. Hon räddades till livet efter att vi hade tagit hand om henne. Hon är ett mycket intiligent barn. Hon hälsar musungos på engelska och Afrikaner på Swahili. Om det skulle finnas en tävling om "längsta ögonfransar" så skulle hon platsa bland de främsta. Även med henne kan man undra om vi har hjärta att bara sända hem henne till Nowense den by där nästan alla inklusive barnen är alkholister.


Sauwady och Anna

Sauwady den älskade lilla pricken. Han har ett omättlig kärleksbehov men Salome uppmanar mig att inte klema med honom. Han stannar i sin utveckling då säger min förståndiga Salome men det är svårt att inte krama denna kärlekstörstande varelse. Men faktum är att han utvecklas mycket långsamt. Han äter alldeles för lite och växer för dåligt så det är inte helt bra med Sauwady.

   Alfa

Alfa han är en härlig kille  men kan se ganska bortkommen ut ibland. Jag tror att han har problem med sin Hiv infektion.






Benneson  Pomuko och Vittnes




Pomuko som är Vittnes bror går i skolan .Det har tagit lång tid för honom att helt anpassa sig i vår storfamilj men nu är han verkligen ett av våra barn. Han och Bennison går bra ihop och de är riktigt duktiga på att hitta på hyss.

                                                         

 
  Och till sist Vittnes vackra ögon med långa fransar..


Ja det var lite om barnen och jag får väl återkomma och berätta mer senare . Vi hoppas nu på att vår skola som har gått på sparlåga ett tag snart ska komma  igång igen.

Hälsningar Ewout

lördag 25 december 2010

God Jul alla vänner, läsare och volontärer!!!

Det skymtar igenom att jag är troende. Inte religös för religion har med en namgiven religion att göra. Jag förespråkar BRODERSKAP över alla gränser KÄRLEK till allt skapat. Ej dömmande och Gör till andra vad du vill att de ska göra till dig.
Mitt hjärta sväller över av människokärlek så som igår när ca 150 barn var hemma hos oss för att tillsammans fira Jul. Det blev Jul i en mycket stor bemärkelse . Så härliga duktiga positiva barn!  De dansade och sjöng, sprallade och var uppriktig bedjande. Jag har svårt att föreställa mig ett mer givande julfirande.

Dagen innan var vi med 10 ungdommar och 4 volontärer i Mafinga. Där firade vi tillsammans med våra älskade vänner  "Tupendani" en grupp av handikappade människor.Vi  hade med oss frukt och en pennigagåva till var och en. En kvinna som tar hand om andra behövande väldigt mycket kunde vi ge råd att köpa en symaskin.. ÄVEN DÄR VAR DET DANS  MUSIK OCH GLÄDJE  SOM PRÄGLADE VÅR GEMENSKAP. Nu vill jag att många som har bidragit till att vi kan arbeta på det sätt som vi gör ska känna att de är en stor del i denna positiva utveckling. NI ÄR DEL I VÅR GEMENSKAP. En gemenskap som förhoppnigsvis ska ge ringar på tidens vatten och tillsammans med andra människor bejakande insatser ska skapa en allt bättre framtid. En framtid där vi är bryende och älskande över alla gränser.

 Kram till Er alla. Vi i Matanana vill önskar Er en God Jul och ett berikande nytt år!!!!!!
 Ewout

söndag 19 december 2010

Öppet brev till min vän Willy.

 Hej broder!!!!
 Vet att du inte ägnar dig åt mailandet men hoppas ändå att detta öppna brev når dig. Hur är det med dig??? Tål du alla smällar som den byrakratiska materialistiska världen delar ut?  När jag nu ville skriva till en vän så var det du som kom först i mina tankar. Uppsala upptar ofta utrymme i mina tankar, och då är du med helt varandes dig själv. Är det båten som tar dina arbetsinsatser ? Är det någon kvinna som försöker att göra om dig ? För övrigt tänker jag på busslivet och det känns lite sorglig att ha lämnat den epoken efter sig.  ÄrVerkstaden sig lik ? Waldorfskolan ? Min vän Solveig?? och att sitta  och maila på Burger king. Jag hoppas att mot våren kunna ha råd att komma en sväng till Sverige. Jag tror att det blir bara jag som kommer. Dels kostar det för mycket att  om Salome följer med och dels är jag väldigt orolig för att hon då skulle vägra att följa med tillbaka till Tanzania. ( Det oroar mig även att jag skulle komma i skuggan
av hennes ungdomlighet och skönhet, men talar inte om för någon om denna min oro)  Du har väl inte glömt att du alltid är välkommen hit. Jag önskar verkligen att du skulle kunna uppleva denna levande plats som vi håller på att skapa här. Det skulle vara en höjdare att få ha dig med en period i vår storfamilj. Ett trettiotal härliga barn och ungdomar, handikappade och starka individer, Afrikaner och Västerlänningar i en härlig blandning.
 Är på väg till Iringa. Ska åka buss (en Coaster.) Bussen är inte riktig full ännu så man kan fortfarande röra sig men det börjar bli trångt. I den rad av 4 små säten sitter vi 6 personer och det börjar bli svårt att skriva. Någon har startat motorn. Konduktören är på plats och där kommer föraren. Han är kungen, väl medveten om sin betydelse. Han börjar köra och tar så lite hänsyn som möjligt till passagerarnas behov. Även trafikanter och gående blir medvetna om  att han är KUNGEN tills det kommer en större buss. Han får även begränsa sig när en pösande polis korsar vägen. Polisen går sakta över vägen, markerande att han står över sketna  trafikanter. Föraren drar på. Det ser ängsligt ut när han prejar cycklister i diket. Asfaltskanten är ojämn och brant. Om vi missar asfalten då är det stor risk att däcken kommer att trasas sönder. Men han är skicklig, hans övermod har inga tveksamma rörelser. Konduktören hänger halvt genom rutan. Hela hans kropp får knappt plats i bussen . Han börjar att ta betalt och det krävs ett langande från person till person för att alla ska nås. En del försöker gömma sig och har argument varför de inte ska betala. Men även konduktören kan sin sak. Jag berättade vid någon tillfälle att det inte finns konduktörer på de svenska bussarna men det ledde bara till att jag inte blev trodd av den som jag berättade det för.
 Vi svänger in på en bensinstation. På denna mack är det lång kö. Denna mack är känd för att inte manipulera med bensinpumpen och att bränslet är så rent som man  kan begära i detta land. Hoppsan!!!!!Nu var det nära att bussen körde på en cyklist med två små barn bak på cykeln.
 Det är vackert väder friskt grönt överallt. Det första regnet har spolat bort dammet och det är vårgrönska. Det är många tomma hus. Man överger de hus som någon har avlidit i. Andra hus är övergivna för att man vill bo i ett hus med bränt tegel och med plåttak . Status behovet är större än att man vill bo i  ett svalt hus.

 Kära Willy!!! Jag slutar att berätta mer nu. Du har ju varit mer i Afrika än jag...  Sköt om dig och var den Willy som vi är många om att älska.  Ha en bra Jul och se till att det nya året blir så som du vill ha det.
 
 Varma hälsningar från din vän Ewout.
  PS.. förresten så var det en ung vacker kvinna som undrade om jag hade någon vän som ville
  leva sitt liv med henne.
 Det märks att vi börjar närma oss julen. Volontärerna sjunger julvisor.  Det kommer att bli så rolig att vara så många udda människor och mängder med barn. Ska också se till att det kommer ett par körer...Felicians klass har ett gäng härliga ungdomar som kommer då och då . De sjunger dansar och spelar teater.
Teater är ett så bra sett att åskådliggöra ett budskap.
Nuvarande volontärer blev mycket rörda när vi besökte en mormor som tar hand om 7 barn. Hennes lilla åker räcker inte till för att försörja hela denna skara. Det finns en del släktingar som borde hjälpa henne men det tycks som att hon står verkligen helt ensam med denna ofantliga uppgift. När vi kom så fick vi redan utdelning för vår önskan att hjälpa. Barnen kom springande och slängde sig om halsen på oss!!! Man förvånar sig över hur så svårt  ansatta barn kan åstadkomma så mycket glädje. Den ena volontären blev lite illa berörd."Här kommer vi vita som jultomtar och har alltid övertaget"  Håller med henne, men skulle det ha varit bättre om vi inte stöttade henne?

Hälsningar Ewout

måndag 13 december 2010

Hej alla vänner!!!
Kulturskillnaderna är mycket stora.  En av volontärerna uttryckte sig så här. Hon kom hit med en stor arbetsglädje men sen blev hon sittandes på grund av en "kulturchock" Sedan blev det väldigt svårt att komma igång med arbetslusten igen.  Vi måste bli av med detta ordet " VOLONTÄRER" för det skapar bara frustrationer. Varför inte använda ordet  "BETALANDE GÄSTER"  som vill lära känna den Afrikanska kulturen. Även en betalande gäst kan delta i arbetet men har då inte pressen och förväntningar på sig att vara en arbetande volontär.
Vi arbetar hårt med barnens rättigheter. Igår var det ett stort möte med ledande personer här. Alla var med på att de ville stötta våra intensioner att sätta stopp för att barn blir slagna, sexuellt utnyttjande och stoppa  barnarbeten. Men då man framhävde man att det är DEN AFRIKANSKA KULTUREN som kräver att ett  barn lyder blint inför överordnade som  föräldrar och lärare m.m.

 Men hur ska det då gå till att disskutera ett ämne i skolan till ex? Kan man inte få ifrågasätta lärarens    påstående så blir det ju ett blint godtagande  som får till följd att man inte lär sig att tänka självständig.         Vi är bra på gång... men kulturskillnader lär man inte kunna ändra på i en hast.

Tycker mig se det Afrikanska problemet i ett nötskal.  Det ligger inte i kulturen att få säga emot en överordnad. En överordnad kan vara en lärare ens föräldrar, bror,  make en våldsman, politiker och så vidare" Det råder en väldig hirearki. Redan när man hälsar så markerar man vem som står över vem!!
Läraren tillåter inte att man ifrågasätter hans kunskap. En pappa tillåter inte att man prövar något som inte han själv har lärt ut.   Detta skapar kopierings människor och inte självständig tänkande människor.  Det förefaller oss självklart att vi lätt ska kunna ändra på vissa beteenden. Men när man inser vad det innebär att ändra i ett väletablerat kulturmönster så blir man mera ödmjuk.

Kom på en ide att om vi kunde förse skolorna med enkla bandspelare och även texter på engelska berättelser m.m så skulle det kunna stimulera undervisningen och
framförallt uttalen ganska väsentligt.

I Sverige kan man tycka att vi har skjutit över målet åt det andra hållet. Läraren, myndigheten, föräldrar får finna sig i att bli dominerad av sina ungdomar. En verklig gemenskap broderskap jämlikhet ska vara basserad på ömsesidig respekt och kärlek. Man behöver ha regler och gränser i ett välfungerande samhälle.

Ja ja kära vänner Inte blir det lättare av att vara en funderande person men vi kämpar vidare.

Hälsningar från oss alla i Matanana.....




måndag 6 december 2010

Jag kom i kontakt med en varnande exempel. En flicka arbetade på ett projekt som jag känner väl till. Hon hade blivit kär i en "underbar" Afrikansk kille. Tjejen skulle avsluta sin period i Tanzania och de hade tillbringat några dagar i Iringa. Hon skulle duscha och göra sig i ordning för sin avresa. När hon kom ut ur duschen var killen borta och inte bara det. ALLT var borta !!!! Väskan passet pengarna visakortet och alla hennes kläder... ALLT var borta. Hon hade inte ens kläder att ta på sig!!!!

 Återigen... Jag kan inte nog varna !!!!!
 Ewout
Hej alla vänner....

Den som har han ska dela med sig och det låter väl ganska vettigt. En vän till mig försöker få ihop pengar till en begagnad traktor men han får ständiga bakslag. Hans mamma har blivit sjuk och behöver pengar till detta . En släkting ska gifta sig. Om han kan hjälpa till med kostnader till detta. Han har kvar skulder till
svärföräldrarna. Brudgåvan ( som var orimlig stor är inte till fullo betald) Hans bror behöver få hjälp med skolavgiften till sina barn.Folk har fått reda på att han har en sparad slant. HAN HAR, och då är det självklart att han ska dela med sig !!!!!!!!!!!!!!!!
Behöver man något så går man till den som har (självklart) Alla vet ju om att Salome har gift sig med  en Musungo och alla vet att en Musungo har pengar.
Man kan ju se att denna musungo  hjälper så många människor så han är troligen orimlig rik.. Man tar av den som har och om han inte ger frivillig så får man väl ta ändå.
Så det har inget med att göra att man behöver vara tacksam att få ekonomisk hjälp. Det är bara en självklar utgämning av en förövrig orättvis värld.
Där kommer han förresten med sin bil. Han ser stressad ut (trots alla sina pengar). Han är kanske på väg till Hospitalet med några barn, men det är tydlig att det finns plats kvar i hans bil. Jag borde ju kunna fått plats med mina barn och grönsakerna som ska till torget. Va ??? Han bara åkte förbi. VILKEN ÖVERSITTARE
det fanns plats kvar i bilen men han hjälpte mig inte till stan!!
JAG som trodde att jag vände ut och in på mig för att hjälpa har nu blivit en översittare !!!!!

Hälsningar Ewout

söndag 5 december 2010

Kära läsare!!
 Ibland är det inte så mycket att skriva om.  Rutinerna tar sin tid och i dessa dagar är det "budget' dax. D.v.s. avlöning till alla som arbetar åt oss.  Att handla och samla in alla förnödenheter för kommande månad. Hårt arbete men kanske inte direkt något som är  så intressant läsning för bloggläsare.  I verkligheten är det mycket intressant och enerverande för oss. Har vi fått tillräcklig med medel för att kunna förse 220 barn med närande mat.  Finns det pengar så att alla kan få sin lön ???  Den tyska doktorn har nu åkt. Jag Hoppas att han inte har tröttnat på alla de problem som finns här, och att vi tillsammans kan utarbeta en hållbar plan för en markant  hälsoförbättring i byarna.

 Mitt arbete är nu åter igen att få medhåll och konkreta åtgärder så att stryk i skolan ska bli historia. Stryk och barnarbete tror jag att vi är ganska bra på gång med att markant minska.  Den sexuella övergreppen är mera svåra att sätta fingret på. Min förhoppning är att vi ska kunna åstadkomma en total förbättring  i de byarsom vi arbetar i. Med förhoppningsvis förbättrad undervisning , sjukvård  och minskning av fattigdomen. En mycket ambitiös arbetsplan  men faktum är att om vi får tillräcklig med stöd utifrån så är min övertygelse att vi kan åstadkomma en påtaglig förbättring. Jag har nu de bestämmande myndigheterna med på noterna. Det är inplanerade och intressanta möten med skolstyrelsen  sjukvårdsdirektören  landshövding m.m  så önska oss lycka till och stöd oss gärna på 900159-5  !!!
Vi kan bli ett exempel som kan ge betydande ringar pa vattnet.

Hälsningar från oss i Matanana....
Hej alla vänner!!!!

 Har varit med den tyska doktorn och hans hustru till den lilla byn Mekongo. Denna by ligger mycket isolerat till och den är välkänd för att vara ett tillhåll för kriminella. Byn ligger så till att man på långt håll kan se vilka besökare som är på väg dit så polisen har i stort sett gett upp med att förfölja de banditer som de söker här.
 Bergen omkring är svårtillgängliga. Nar vi kom hem igen var doktorn ganska chockad. Så många svårt sjuka människor. Vi tog med oss en 8 årig flicka (Elina) som hade infektioner i stort överallt där man kan ha infektioner. Denna doktor gör stora underverk men i detta fall krävdes mer än ett underverk. I detta fall går det nog inte mindre än med ett mirakel.  Det intressanta är att han mest arbetar med naturmedel som Akupunktur och homeopati. För mig ar det något nytt att dessa medel är så  utomordentligt verksamma.  En man  hade väldigt illa åtgångna fötter. Delar av fötterna var svarta, och blodförgiftning var nog inte långt borta. Nu arbetar doktorn i Matanana. Salome och jag behövde göra en del ärenden och träffa myndighetspersoner så Felician sköter översattningen när Salome inte är tillgänglig.Det kommer inte att vara lätt för dem. De flesta sjukdomarna är könssjukdomar framförallt hos kvinnorna. Kvinnorna är mycket blyga och det blir nog inte lättare för dem när en ung grabb sköter översättningen. 
 Den första december är det världs AIDS dagen. Det stora eventet i denna trakt ska bli i Mtula där vi har ett daghem. Barnen ska dansa och sjunga. och det blir hundratals människor som kommer. Moyo kwa moyo ar mycket uppmärksammat i vida cirklar. Detta är naturligvis väldigt rolig, men innebär även ett stort ansvar och mycket arbete.

Hälsningar från Ewout