onsdag 23 juni 2010

Vi mår bra, men ibland är det lite stökigt. Man slutar inte att förvåna sig över mentaliteten.
Vår allas älskade Lea, som städar i vårt hus och är som en mor för oss. Hon är en verkligt underbar människa. Alltid hjälpsam, omsorgsfull och helt underbart. Det har nu framgått att hon stjäl friskt. Andra medarbetare har kommit på henne, och för att blidka dem har hon även stulit för deras räkning. Salome kom på dem när jag var i Dar. Nu när jag är hemma igen har jag bestämt att alla ska avstängas från arbetet i en vecka. Får se sen hur vi gör. Afrikaner som jag frågar säger enstämmigt ”avskeda de som stjäl. Det finns många som vill ha detta arbete”. Men kan vi verkligen avskeda den ena efter den andra? Så å ena sidan skulle jag vilja låta det bero med en kraftfull varning. Å andra sidan känns det inte bra med en person i huset som man inte kan lita på.......

Nya volontärer är åter på plats. Stället sjuder av arbetsvilja och förväntningar.

fredag 11 juni 2010

Hej vännerna. Ibland blir man lite stirrig, men sen ordnar det sig igen. Jag kommer ha knappt om pengar i juli men sen i augusti är det OK igen, för då får jag tillbaka på skatten. Funderar på att skjuta upp vår resa till Sverige. Jag avskyr att ha magknip om pengar. Det kommer fler tillfällen. Men visst känns det sorgligt.
Det är så mycket igång här och pengarna till hjälp behövs ständigt. Vi har sponsrat den tonårsflicka, Cecilia, som kräktes blod. Hon har gått igenom en hjärtoperation, och det ser ut att det har lyckats!!!!
Som tur var har vi inte behövt stå för hela kostnaden själva, men resultatet är ändå att vi har ganska ont om pengar nu. En annan flicka, Ciamin (inte hon som är ständigt hos oss), utan en 9-årig tjej, behöver en avancerad hjärtoperation. En hjärtklaff fungerar inte och det blir rundgång på blodet, med följden att kroppen syresätts för dåligt. Vi måste hitta pengar till operationen, annars kommer hon inte att överleva. Och att hjalpa henne känns viktigare än att vi åker till Sverige. Om någon vill hjälpa till att finansiera, så önskas gåvan till mitt personkonto Ewout van Alphen 420707-9536. Tyvärr kan vi tills vidare inte ta emot öronmärkta pengar till vårt 90 konto.

lördag 5 juni 2010


Det är så mycket som händer, varje dag är fylld med otroliga händelser.
Waldorfläraren från Kenya har satt stor prägel på ordningen i vår kindergarten. Barnen har börjat tala lite engelska och kreativiteten blommar. Hoppas att vi ska klara ekonomin, så att hon kan stanna tillräckligt länge för att vi ska få en stabil start på skolverksamheten.
Sen har det varit en liten delegation från Tyskland här. Deras syfte är att kunna placera några långtidsvolontärer hos oss. Och genom denna verksamhet ser det ut att även en del pengar till byggverksamhet ska kunnas fås.

Det senaste besök var även det från Tyskland. En känd doktor, som har en egen klinik i Tyskland, har varit hos oss ett antal dagar. Tomas och hans fru Beata har gjort ett otroligt arbete. De var själva i en slags chock. I denna sinnesstämning tog jag dem till en del verkligt svåra sjukdomsfall. Tomas hade med sig en mängd medikamenter, och allt som han hade med sig kom till stor användning. Jag gillar skarpt hans mångsidiga kunnande. En välutbildad läkare som även är ovanligt kunnig i alternativa läkemetoder. Många sjuka började att hitta till oss. Ryktet hade gått. Den ena efter den andra som hade nästan krupit till oss gick nu med spänstiga steg för att berätta om denna otroliga doktor. Hans patienter syntes i byn där de med strålande ögon och med akupunkturnålar i pannan och i öronen berättade för alla som ville höra på. Det ar uppenbart att många lider av veneriska åkommor. Från klamydia till syfilis. Det är även tydligt att detta är en starkt bidragande anledning till Aidssituationen.

Tomas samarbetar med den Tanzaniska doktor som har varit hos oss och som jag beundrar så mycket. Dessa två doktorer pratar övertygande om att de är Aidsbotandet på spåret och att lösningen ligger i samarbete mellan skolmedicinen och alternativa läkemetoder. Det känns oerhörd spännande att vara en del av dessa banbrytande arbeten.

Kan ni vara med på alla dessa händelser genom att stötta verksamheten? PG 90 01 59-5.

Vi söker en volontär som har erfarenhet av fysioterapi!!!!!!!!!!!
Hälsningar Ewout