onsdag 25 februari 2009

Dagbok. Trötta och glada är vi tillbaka från en lyckad safari. Tillsammans bestämde vi oss för att sätta upp denna safari i stor skala. Vi hyrde en 30-sitsig välutrustad coaster buss. Elva Musungos och arton Afrikaner, medarbetare och barn. Det var långt att åka, det var kämpigt att vara lite för länge utan mat. Men det var underbart. Ungarnas glädje vägde väl upp all hardship. Vi såg dem alla: elefanter, apor, lejon, giraffer, antiloper, drakliknande uganos, mini-antiloper, hyenor m.m. På natten i vår enkla bandor blev vi väckta av högljudda elefanter och flodhästar, som stökade runt vårt läger.
Jag njuter, har fått det som jag ville. Är mitt i händelsens centrum i ett otroligt Afrikaäventyr. Men ibland blir man trött. Vi svenskar har ett gott hjärta, och vill gärna vara till nytta, men tyvärr känns det ibland så, att vi kan dela med oss, bara det inte gör avkall på vår livsstil, våra vanor, vår säkerhet och bekvämlighet.
Vårt ökade nätverk är en stor tillgång, fler och fler vill vara stöttande i det arbete som pågår här. Detta kräver ökad organisation, mera kunnande. Vi har ett så härligt gäng här som sitter kring elden och skrattar och gråter tillsammans. Tack allesammans. Kram Ewout

torsdag 5 februari 2009

Det är den starkas lag som gäller. Här mera än i Sverige. I Sverige kan även den svaga ta hjälp av lagen. Men i ett korrumperat land kan den starke knuffa (slå) sig fram. Jag blir hela tiden testad om jag är stark och det goda hjärtat kan se ut att vara svagt. Men Salome och jag har bestämt oss för att vara "goda" och starka.
Detta låter som en liten grej, men i verkligheten är det det som avgör, det som är själva arbetet. Jag missar ibland, genom att jag kanske har missförstått en situation, men för det mesta visar det sig att jag hade rätt. Men den som har gjort övertrampet slingrar sig, hånskrattar och försöker att förlöjliga. Utmaningen är inte liten, när man flyttar gränspålar, när man tar betalt för service på bilen utan att ha utfört denna service, när man stjäl och ljuger. Dessa omogna beteenden som inte tycks se konsekvenserna av sitt handlande. Flera av volontärerna undrar hur jag orkar vara i den position jag är. Men faktum är att jag trivs, att jag förlåter och ser en framtid. (När jag hamnar i en trängd situation och eventuellt misslyckas, så grämer jag mig mest över att jag inte såg faran innan det var för sent).

1 Ge inga pengar i förskott
2 Ta alltid kvitto
3 Bevaka och kontrollera
4 Visa dig inte svag
5 Älska dina medmänniskor

Håller på att planera nästa safari. Vi ska satsa på att kunna ta med barn och medarbetare. Jag har hittat tillgång till en buss med fyrhjulsdrift. Ca 30 platser. Jag ser mycket fram mot denna resa. Det finns inget roligare än att se barnens förvåning och nyfikenhet. De strålande ungarna är for mig belöningen för allt arbete.