torsdag 23 augusti 2007

Hej kära dagboksvänner. Det blir inte mycket dagboksskrivande, men det betyder inte att utvecklingen i projektet har stannat av. Nä, det är mycket på gång och jag sjuder av iver att snart komma iväg igen . Biljetterna är bokade. Avresan till Dar den 15 oktober, och sen tillbaka till Sverige den 15 april. Salome är angelägen att möta mig i Dar es Salaam. Det skrämmer mig lite att hon ska resa den långa resan för att möta mig. Men hon vill gärna vara den som är resvan och hon vill ta på sig uppgiften att möta volontärer och gäster vid flyget. Så jag får väl hålla ordning på min ängslan och låta henne göra detta äventyr att resa på egen hand de 650 km till huvudstaden. Det ska bli underbart att se henne. Vi ska tillbringa ett par dagar på den underbara stranden av Indiska oceanen.
Jag är laddad till tänderna att genomföra utveckling i projektet. Vi ska öppna ett fjärde daghem, denna gång i byn Kisada. Salome har talat med byledningen som är mycket tacksam för att få hjälp med de föräldralösa barnen i byn. Byn ska hålla med hus, (som vi rustar upp), de ska hålla med odlingsmark och brännved. Vårt åtagande är koordineringen, att avlöna lärare och se till att barna får närande mat, samt att inredning och inventarier till daghemmet ska införskaffas. Vår uppgift är, att ta barna till en doktor för undersökning samt att bekosta eventuell medicin. Kläder och filtar ska köpas om så behövs.
Att se till att barna har ett bra boende hos släktingar eller fosterfamiljer är en uppgift som vi tar ansvar för tillsammans med byledningen.
När jag är i Tanzania igen har jag ambitionen att göra "Porträtt" av barna, att dokumentera deras situation.
Jag har ambition att starta ett litet bibliotek. Så ni hör att det är laddat för resan igen. Jag hoppas mycket på att få besök av så många som möjligt. Väl mött i Afrika.
Hälsningar Ewout.

lördag 18 augusti 2007

Jag uppskattar att ni svarar så snabbt, för jag åker igen den 15 oktober och är då ett halvt år i Tanzania. Det har varit ett antal volontärer till vårt projekt och om ni ser på vår hemsida, så kan ni se en del kommentarer där; http://www.heart2heart.se/. Nu till hösten ska vi öppna det fjärde daghemmet och det bör inte vålla något problem att ha meningsfull sysselsättning för 4 personer. Försäkring kan jag inte ordna, så det bör var och en se till att den har. Det är inget problem att hämta i Dar es Salaam. Det känns meningsfullt att man ser det som en liten grupp, eftersom det ändå är över 600 km från projektet till huvudstaden Dar. I resan bör ingå ett par dagar i staden och på stranden av Indiska oceanen. Och på vägen till projektet en kvälls- och en morgon utflykt på safari i Mekomi park,(som är häftig safari med många djur) som ligger halvvägs (ca 250 km från Dar). Eftersom orsaken till projektet är den överväldigande förekomsten av Hiv/aids så kan "löst" leverne inte tolereras. I miljöer där det dricks det lokala ölet kan det vara olämpligt att vistas, eftersom mitt budskap är att dessa miljöer är stor orsak till Aidsproblemet. Det är ett spännande land . Människor är mycket vänliga, och om man inte missköter sig så är det fullt betryggande. Jag har byggt en liten villa (mera ska det bli) som lämpar sig för gruppboende. Man bör ha tagit Malariaprofylax för vistelsen vid kusten och på resan. I byarna är malaria inget problem, eftersom det ligger på en högplatå på 2000 meters höjd. Resan kostar mellan 8000 och 10000 Skr beroende på när man åker. Ungdomar bör kunna få resebidrag om de är flitiga att söka, men det är inget som jag kan hjälpa till med. Jag föreställer mig att man bör komma minst en månad. Det är lätt att få uppehållstillstånd på tre månader (kostnad 50 US dollar). Det löser man i samband med inresan. Jag är gift med en Tanzanisk ung kvinna, hon är en stor tillgång för projektet, och viktig för volontärer. Ett av daghemmen är hemma hos oss, och det innebär att 38 barn kommer dagtid hem till oss. Jag föreställer mig att ett antal personer kan komma samtidigt som jag åker nu den 15 oktober. Jag åker med British Airways. Introduktionen kan bestå av att volontärer har personlig kontakt med mig via e-mail eller att de besöker mig i Uppsala.
Hoppas att ni har fått svar på en del frågor. Ser fram emot fortsatt kontakt.

Hälsningar Ewout